28 Eylül 2023

Miras Coğrafyalar: 48 Milli Parkımız


Ülkemizin coğrafi güzelliği ve çeşitliliği büyüleyici. Dört mevsimin de yaşanabildiği bu topraklarda eşsiz bitki ve hayvan türleri barınıyor. Aynı yaşam alanını paylaştığımız tarihi toplulukların ve şehirlerin kalıntılarıysa güzelliğimize renk katıyor.

Doğal dokunun bozulmasını engellemek ve bölgenin denetim altında tutulmasını sağlamak amacıyla 1956’daki yasal düzenleme ile belirlenmeye başlanan tarihi ve doğal alanlar “milli park” olarak ilan ediliyor. Günümüze dek devam eden belirlemeler sonucu şu anda 48 milli parkımız bulunuyor. Bunların 7 tanesi Tarihi Milli Park olarak belirlenmiş, böylece tarihe ait bilgi ve milliyet duygusunun pekiştirilmesi hedefleniyor. 

2022 yılında Abant Gölü Milli Parkının da listeye dahil olmasıyla Türkiye’nin Milli Parkları haritası aşağıdaki gibi şekillendi. Her biri birbirinden güzel olan bu parklar, bizim gibi doğal yaşam gezilerini sevenlerin sıklıkla uğradığı yerler. Temiz havası, bol oksijeni, doğal güzelliği, yeşilliği ile endemik bitkilerin yer aldığı bu yerleri mutlaka görmelisiniz. Yazımızda, Türkiye’de bulunan Milli Parkların özellikleri, görülecek yerleri ve ulaşımı hakkında deneyimlediğimiz ve derlediğimiz bilgileri paylaşacağız. Bazılarında yalnızca yürüyüş, bazılarında konaklama yapabileceğiniz milli parklar listemiz sizinle!


1. YOZGAT ÇAMLIĞI / YOZGAT (1958)

İç Anadolu Bölgesinde, Yozgat ilinin güneyinde uzanan tepeler üzerinde yer alan Çamlık Milli Parkı güzel bir dinlenme ve eğlenme yeri. İçerisinde bulunan çam çeşidinin bir benzerinin sadece Kafkaslarda olduğu biliniyor. Yozgat’a 2 kilometrelik bir asfalt yolla bağlanıyor. Restoran, kamp yerleri, çocuk oyun parkı, çeşmeleri, temiz havası ve bitki örtüsüyle görülmeye değer bir yer...

2. KARATEPE ASLANTAŞ / OSMANİYE (1958)

Akdeniz Bölgesinde, Osmaniye'nin Kadirli ilçesine 22 km uzaklıkta ve Ceyhan ırmağının kenarında yer alan milli parka, Adana-Kadirli ve Adana-Osmaniye karayolu ile ulaşılıyor. Roma ve Bizans döneminde de yerleşim gören alanda, Pınarözü köyü yakınlarındaki bazilika tipi bir tapınağın tabanında görülen çok renkli mozaikler, üstün sanat değeri ve kültürel peyzaj özelliği taşıyor. Nisan-Kasım ayları arasında, parkın arkeolojik ve tabii değerleri ile Açık Hava Müzesi görülebilir. Milli parkta; kızılçam, meşe türleri ve maki florasının meydana getirdiği bitki örtüsü, karaca, tavşan, tilki, turaç, keklik gibi yaban hayvanları toplulukları ile Ceyhan nehrinde yayın ve sazan balıkları bulunuyor.

3. SOĞUKSU / ANKARA - KIZILCAHAMAM (1959)


Ankara'ya 80 km, kaplıcaları ile ünlü Kızılcahamam ilçesine ise 2 km mesafede bulunan milli parka, Ankara-İstanbul karayolu ile ulaşılıyor. Günübirlik piknik ve doğa yürüyüşleri gibi faaliyetlere uygun olan milli park, gerekli tesisleri (büfe, tuvalet, çeşme) de içeriyor. Çadır ile konaklama mümkün olduğu gibi bungalovlarda da kalınabilir. Özellikle Ankara’da faaliyet gösteren izci gruplarının tercih ettiği bir kamp alanı. Ayrıca park içinde oteller de var.


Ankara ve Anadolu'daki toprakların öyküsünü öğrenmek isterseniz, Bozkırdaki Orman: Kızılcahamam Soğuksu Milli Parkı yazımıza göz gezdirmenizi öneriyoruz.

4. KUŞCENNETİ / BALIKESİR (1959)


Ülkemizin doğal güzellikleri arasında ayrı bir yeri olan Bandırma Kuşcenneti Milli Parkı, Manyas Kuşgölü’nün kuzeydoğu kıyılarında yer alıyor. Bandırma-Balıkesir karayolunun 15. kilometresinden güneye sapan 3 kilometrelik bir yolla Kuşcenneti’ne ulaşılıyor. Bu milli park, isminden de tahmin edileceği üzere bir kuş cenneti. Balkanlara göç eden kuşların bir nevi dinlenme tesisi özelliğine sahip. Birçok kuş türüne de ev sahipliği yapan nadide güzelliklerden biri. Mart-Temmuz ve Eylül-Ekim ayları arasında, milli parktaki kuş yaşamının ilgi çekici dönemlerini izleme imkanı oluyor. Gözetleme kulesinden geniş bir çevre görülebiliyor. Müze ve idare merkezinde, kuşlar hakkında bilgi de veriliyor.

Balıkesir ve Çanakkale'deki toprakların öyküsünü öğrenmek isterseniz, Kaz Dağlarının Eteklerinde: Balıkesir ve Çanakkale yazımıza göz gezdirmenizi öneriyoruz.

5. ULUDAĞ / BURSA (1961)


Marmara Bölgesinde, Bursa sınırları içerisinde yer alıyor. Bursa’dan 34 km’lik yaz-kış açık karayoluyla veya teleferikle Sarıalan’a çıkılarak, oradan da minibüslerle oteller bölgesine ulaşılıyor. Oteller bölgesi, ziyaretçilere kayak imkanı sunuyor. Sarıalan, Çobankaya ve Kirazlıyayla kamp ve günübirlik kullanımlar için düzenlenmiş. Oteller bölgesinde ise gerek kamu, gerekse özel işletmelere ait oteller ve misafirhanelerde konaklama imkanı bulunuyor. Çobankaya'daki Bakacak Manzara Seyir Terası, geniş bir perspektifte Bursa ovasını ve kent gelişimini ziyaretçilere sunuyor.


Kış turizminin beşiği olan Uludağ’da bulunan milli parkın güzelliğinin yanı sıra pek çok tehlikesi de bulunuyor. Özellikle kış aylarında yapılan kamp ve doğa yürüyüşlerinde, olumsuz hava koşulları sebebiyle pek çok kişi yönlerini şaşırıp kayboluyor. Bunun yanında, vahşi yaşamın da getirdiği birçok risk mevcut. Ayı ve kurt gibi yırtıcı hayvanların olduğu bu bölgede dikkatli olmanızda fayda var.


Uludağ ve Bursa'daki toprakların öyküsünü öğrenmek isterseniz, Beyaz Cennet: Bursa Uludağ yazımıza göz gezdirmenizi öneriyoruz.

6. YEDİGÖLLER / BOLU (1965)



Bolu’da bulunan bu doğa harikası milli park, daha çok kamp yapmak isteyenlerin başlıca tercihleri arasında bulunuyor. Doğası, yeşilliği ve özellikle mantarları ile dikkat çekiyor.


Milli parka, Bolu'dan kuzeye ayrılan yollarla ulaşılıyor. Kışın Bolu-Yedigöller güzergahı karla kapalı olduğundan, ulaşım sadece Yeniçağa-Mengen-Yazıcık üzerinden yapılıyor. Milli park içerisindeki görülmeye değer güzellikler saymakla bitmez; Farklı büyüklükteki kayın veya karışık (kayın-karaçam-meşe) ormanlarla çerçevelenmiş üst üste dizilmiş göller, irili ufaklı şelaleler, çok sayıdaki doğal su kaynakları, özellikle sonbahardaki flora çeşitliliğinin sergilediği farklı renklerdeki peyzaj görüntüleri...


Kapankaya manzara seyir yerine çıkıldığında, gölleri ve farklı tür çeşitliliği içerisindeki eşsiz peyzaj güzelliklerini görmek mümkün olduğu gibi, yol kenarındaki levhanın bulunduğu yerden patika takip edildiğinde Karaçam Anıt Ağacı görülebilir. Yürüyüş yapmak için en ideal yerlerin başında geliyor. Bol oksijenli orman içerisinde yürüyüşünüzü yaparken bir yandan da geyik üretim alanını ziyaret ederek geyiklerin yaşantısını izleyebilirsiniz. Milli park; günübirlik piknik, doğa yürüyüşleri, sportif olta balıkçılığı gibi faaliyetlerin gerçekleştirilmesine oldukça uygun. Amatör ve profesyonel fotoğrafçılık yapanlara da geniş kullanım imkanları sunuyor.


Yedigöller ve Bolu'daki toprakların öyküsünü öğrenmek isterseniz, Orman Denizi: Yedigöller yazımıza göz gezdirmenizi öneriyoruz.

7. DİLEK YARIMADASI - BÜYÜK MENDERES DELTASI / AYDIN (1966)



Ege Bölgesinde, Aydın'ın Kuşadası ve Söke ilçeleri içerisinde yer alıyor. Kuşadası-Söke karayolu ile ulaşılıyor. Kuşadası’na 28 km, Söke’ye 34 km uzaklıkta. Bünyesinde çeşitli doğal ve kültürel güzellikleri barındıran milli parkta, deniz ve ormanın iç içe bulunduğu koylar ile Menderes deltası görülmeye değer ender güzelliklerden sadece birkaçı...


Aydın ve Ege'deki toprakların öyküsünü öğrenmek isterseniz, Güneşin Ülkesi: Güney Ege ve Batı Akdeniz Turu yazımıza göz gezdirmenizi öneriyoruz.

8. SPİL DAĞI / MANİSA (1968)

Ege Bölgesinde, Manisa'nın içindeki Spil Dağı üzerinde yer alıyor. Manisa’dan 24 km’lik bir karayolu ile ulaşılıyor. Spil Dağı Milli Parkı, değişik jeolojik oluşumlar ve zengin flora ile tarihi ve mitolojik özelliklerin, doğal ve kültürel peyzajın en güzel örneklerinin bir arada sergilendiği bir saha. Niobe Ağlayan Kaya ve Dulkadın mevkisindeki eskiden yerleşim yeri olarak kullanılan mağaralar ilgi çekici ve görülmesi gereken yerler. Milli parkın doğusunda, 600 m yüksekliğindeki kalkerlerin erimesi ile meydana gelmiş olan dolin gölü, içerisinde bol miktarda sülük barındırmasından dolayı Sülüklü Göl olarak isimlendiriliyor ve doğal peyzajın en güzel örneklerinden birini sergiliyor. Suların, kalker serilerinin altını eritip oymaları ile oluşan Paşaini gibi çok sayıda in bulunuyor. Ayrıca parkın yakınında, sıcaklığı en az 21 C’ye kadar düşen bir ılıca da mevcut. Arazinin jeomorfolojik yapısı dağcılık sporuna uygun. Aynı zamanda, doğa yürüyüşleri ve atıcılık sporları da yapılıyor. Milli parkın zirvesine çıkıp tüm Manisa’yı kuş bakışı görebilirsiniz.

9. KIZILDAĞ / ISPARTA (1969)


Akdeniz Bölgesinde, Isparta'nın Şarkikaraağaç ilçesi sınırları içerisinde yer alıyor. Şarkikaraağaç’a 5 km, Isparta’ya 120 km mesafede. Kızıldağ Milli Parkı, sedir ormanları ve maki topluluklarının oluşturduğu flora çeşitliliğinin sergilendiği, Beyşehir Gölü’nün kuşbakışı gözlenebildiği doğal peyzaj çeşitliliğine sahip bir saha. Milli park içerisinde; günübirlik piknik, doğa yürüyüşleri, çadırlı ve karavanlı kamp yapılabilir.

Beyşehir Gölü ve Konya'daki doğa ve tarihi öğrenmek isterseniz, Bozkırın Esrarlı Güzelliği: Konya yazımıza göz gezdirmenizi öneriyoruz.

10. GÜLLÜK DAĞI - TERMESSOS / ANTALYA (1970)


Akdeniz Bölgesinde, Antalya'nın Korkuteli ilçesi sınırları içerisinde ve Toros Dağları üzerinde yer alıyor. Antalya’ya 34 km uzaklıkta olup Antalya-Korkuteli karayolu ile ulaşılıyor. Milli park; antik Termessos şehri kalıntıları, Güllük Dağının değişik jeolojik ve jeomorfolojik oluşumları, Akdeniz bitki topluluklarının sergilendiği orman ve maki toplulukları, zengin fauna gibi doğal ve kültürel pek çok özellikleri ile görülmeye değer bir saha. Antik Termessos şehri kalıntıları, günümüze kadar en iyi şekilde korunarak ulaşabilmiş eserlerden. Milli parkta, tabiatın sunduğu bütün zenginlikler, güzellikler ve Termessos şehri, surları, kuleleri, kral yolu, Hadrian kapısı, gymnasium, tiyatro, odeon, zengin süslemeli mezarlar, sarnıçlar gezilebilir. Milli parkı ziyaret için en uygun zaman Nisan-Aralık ayları...


Antalya ve Akdeniz'deki toprakların öyküsünü öğrenmek isterseniz, Doğa ve Tarihin Buluştuğu Şehir: Antalya yazımıza göz gezdirmenizi öneriyoruz.

11. KOVADA GÖLÜ / ISPARTA (1970)

Akdeniz Bölgesinde, Isparta'nın Eğirdir ilçesinde yer alıyor. Isparta-Eğirdir-Konya karayolundan ayrılıp güneye dönen 23 km’lik bir yol ile ulaşılıyor. Milli parka adını veren Kovada Gölü, çevresindeki zengin flora ile doğal peyzajın pek çok çeşidini sunan bir saha. Çadır ve karavanla konaklama mümkün. Sahada konaklama tesisi bulunmadığı için ziyaretçiler Eğirdir ilçesinde bulunan otellerden faydalanabilir.

12. MUNZUR VADİSİ / TUNCELİ (1971)

Munzur Vadisi Milli Parkı, Tunceli il merkezine 8 kilometre uzaklıkta başlıyor, vadi boyunca Munzur Dağlarına kadar uzanıyor. Tunceli ile Ovacık arasında bulunan Munzur Vadisi, doğal alanı daralmış olan Huş ağaç türüne ev sahipliği yapıyor. Çengel boynuzlu dağ keçisi, su samuru ve boz ayı gibi yaban hayvanlarının görüldüğü milli parktaki Kale Tepe, 1. Dereceden Sit Alanı ilan edilmiş. Munzur Suyu olarak bilinen nehir rafting yapmak için oldukça elverişli. Bölgeye yapacağınız ziyarette doğa yürüyüşü, kayak, kampçılık gibi doğa aktiviteleri yapabilirsiniz.

13. BEYDAĞLARI (OLİMPOS) SAHİL / ANTALYA (1972)

Akdeniz Bölgesinde, Antalya sınırları içerisinde yer alıyor. Antalya-Kemer-Kumluca karayolu ile ulaşılıyor. Beydağları (Olimpos) Sahil Millî Parkı, Sarısu’dan itibaren Antalya - Kumluca karayoluna ve Akdeniz’e paralel olarak Gelidonya burnuna kadar uzanıyor. Akdeniz körfezinin batı sahilinde muhteşem güzellikte doğal plajlar ve antik şehirler var. Milli park Topçam, Çaltıcak, Kargıcak gibi günübirlik mesire alanlarına ve uzun plajlara sahip, orman ve denizin kucaklaştığı ender bir tabiat harikası. Çıralı ve Adrasan, bunlardan en güzel ve uzun olan plajlar. Ayrıca millî park içinde, Göynük çadırlı kampı ve Kemer’e 3 km mesafede Kındılçeşme çadırlı kamp alanı bulunuyor.


Phaselis Antik Kenti jeolojik, tarihi, flora ve fauna güzelliklerinin bulunduğu bir yol kavşağı niteliğinde. Çıralı sahili, Olympos Antik Kenti ve Yanartaş, millî parkın sembolleri...


Akdeniz Bölgesi iklim şartlarına sahip alanda, yılın 7-8 ayında her türlü deniz sporu, piknik, kamp, yürüyüş yapılabilir ve arkeolojik alanlar gezilebilir. Milli park içinde otel, motel ve kamp alanları var.

Antalya ve Akdeniz'deki toprakların öyküsünü öğrenmek isterseniz, Güneşin Ülkesi: Güney Ege ve Batı Akdeniz Turu yazımıza göz gezdirmenizi öneriyoruz.

14. KÖPRÜLÜ KANYON / ANTALYA (1973)


Akdeniz Bölgesinde, Antalya'nın Manavgat ilçesi sınırları içerisinde yer alıyor. Milli parka, Antalya - Manavgat karayolunun 49. km’sinden ayrılan asfalt bir yol ile gidiliyor. Bu yol, Akdeniz sahillerinden ayrılıp Taşağıl’dan geçerek Beşkonak’a ulaşıyor. Park, Bolasan ile Beşkonak arasında, ortasından Köprü çayı akan bir vadide yer alıyor. Ülkemizde bulunan nadir kanyonlardan biri olan Köprülü Kanyon Milli Parkı, pek çok güzelliğe sahip. Yaklaşık 15 km uzunluğunda ve 100 m derinliğinde olan bu kanyon, harika manzarası ile insanları büyülüyor. Aynı zamanda, rafting tutkunları için de son derece önemli yerlerin başında geliyor. Irmağın değişken karakteri, rafting sporu için ideal bir alan oluşturuyor. Ağaçlarla gölgelenen nehir kenarındaki günübirlik ve kamp kullanma alanları, milli parkın en önemli aktivitelerini teşkil ediyor. Antik Selge şehrinin tiyatrosu, agorası, Zeus ve Artemis tapınakları, sarnıçları, su kemeri, Köprü ırmağı ve Kocaçay üzerinde bulunan Oluk ve Büğrüm köprüleri ile Selge’yi Pamphylia sahil şehirlerine bağlayan taş kaplamalı tarihi yolu görülmeye değer...

Antalya ve Akdeniz'deki antik kentlerin öyküsünü öğrenmek isterseniz, 2020 Patara Yılında: Antalya'daki Antik Kentler yazımıza göz gezdirmenizi öneriyoruz.

15. ILGAZ DAĞI / KASTAMONU, ÇANKIRI (1976)

Milli parka, park içerisinden geçen Çankırı-Kastamonu karayolu ile ulaşılıyor. Milli park Kastamonu’ya 45 km, Çankırı’ya 80 km, Ankara’ya ise 200 km uzaklıkta. Milli park içinde çadırla ve karavanla kamp yapma olanağı mevcut. Milli park sınırları içindeki Baldıran vadisinde, alabalık üretme istasyonu ve avlanma göletleri hizmete açık. Ziyaretçiler, Haziran-Eylül arasında olta balıkçılığı yapabilecekleri gibi, üretim istasyonundan balık alma imkanına da sahip. Milli parkın diğer önemli bir kaynağı da kış sporları imkanı. Milli parkta, kış sporları için özel sektörce işletilen kayak pisti ve telesiyej hattı mevcut...

Kastamonu'daki doğa ve tarihi öğrenmek isterseniz, Batı Karadenizde Sonbahar: Karabük, Sinop, Kastamonu, Bartın, Zonguldak, Düzce, Bolu yazımıza göz gezdirmenizi öneriyoruz.

16. BAŞKOMUTAN TMP / AFYONKARAHİSAR, KÜTAHYA (1981)


Afyon, Kütahya ve Uşak sınırları içerisinde yer alıyor. Milli parka; Ankara-İzmir, Antalya-Afyon ve İstanbul-Bursa-Eskişehir karayolu ile ulaşılıyor. Milli park sahası içerisinde yer alan Kocatepe ve Dumlupınar savaş alanları, şehitlikler ve anıtlar görülmesi gereken yerler. Ayrıca, ormanlık alanlardaki vadilerde yer alan bitki zenginliği ziyaretçileri etkileyici nitelikte. Saha içerisinde, Afyon şehir merkezi ile Dumlupınar’da bulunan, Başkomutanlık Meydan Muharebesinin anılarını ve eşyalarını sergileyen müzeler de görülebilecek yerler...


Afyonkarahisar'daki tarihi öğrenmek isterseniz, Karahisar'ın Eteklerinde: Afyon yazımıza göz gezdirmenizi öneriyoruz.

17. ALTINDERE VADİSİ / TRABZON (1987)


Doğu Karadeniz Bölgesinde, Maçka'da yer alan milli parka, Trabzon’dan Maçka’ya bağlantı sağlayan 48 km’lik karayolu ile ulaşılıyor. Bu milli parkın içinde, neredeyse bulutların bile üzerinde yer alan muhteşem Sümela Manastırı bulunuyor. Meryemana adına kurulan Sümela Manastırı, Altındere’nin batı yamacındaki 1300 m yükseltide inşa edilmiş. Altındere vadisinin muhteşem doğası ve bitki zenginliği görülmeye değer...

Karadeniz'deki doğa ve tarihi öğrenmek isterseniz, Karadeniz Seyahatimiz: Ordu, Trabzon, Rize ve Sivas yazımıza göz gezdirmenizi öneriyoruz.

18. BOĞAZKÖY - ALACAHÖYÜK / ÇORUM (1988)



İç Anadolu Bölgesinde, Çorum'un Boğazkale ilçesinde yer alan milli parka, Ankara-Samsun karayolu ve Sungurlu’dan 26 km’lik karayolu ile ulaşılıyor. Milli parkın ana kaynak değeri, kültürel (arkeolojik) değerler. Anadolu’nun en önemli medeniyetlerinden Hititler’e başkentlik yapmış olan Boğazköy (Hattuşaş) kentine ait kalıntılar bulunuyor. Hitit uygarlığının merkezi Boğazköy’de bulunan başlıca tarihi eserler; şehir surları, aslanlı kapı, yer kapı, 33 metre uzunluğunda kiklopien taş işçiliği tarzında yapılmış olan tünel, Boğazkale’deki saray arşiv binası ve mabetler. Boğazköy’de, Hitit İmparatorluğu çağına ait çok sayıda çivi yazılı kil tablet bulunmuş. Anadolu’da bilinen ilk panteon olan Yazılıkaya’daki Hititler’in kral, kraliçe, tanrı ve tanrıça rölyefleri de milli park alanında ziyaretçilerin görmesi gerekli yerler...


Çorum'daki tarihi öğrenmek isterseniz, Hitit Uygarlığına Yolculuk: Çorum Alacahöyük ve Hattuşa yazımıza göz gezdirmenizi öneriyoruz.

19. NEMRUT DAĞI / ADIYAMAN, MALATYA (1988)

Adıyaman'ın Kahta ilçesinde yer alan milli parka, Adıyaman-Kahta karayolu ile ulaşım sağlanıyor. Milli park alanı Kahta’ya 9 km, Adıyaman’a 43 km uzaklıkta. Milli parkın ana kaynak değerini, Nemrut Dağındaki kültürel ve arkeolojik kalıntılar oluşturuyor. Kommagene Kralı Antiochos tümülüsü ve dev heykeller, Eski Kale (Arsameia), Yeni Kale, Karakuş Tepesi ve Cendere Köprüsü milli park içerisinde kalan kültürel değerler...


Eski Kahta köyü yakınında, Kommagene’nin başşehri Arsameia yer alıyor. Burada, Mithras’ın kutsal alanı ve kabartması bulunuyor. Yine eski Kahta yakınındaki Kocahisar köyü civarında, sarp kayalar üzerine kurulmuş Yeni Kale yer alıyor. Kale, ortaçağ etkileri taşısa da daha geç devre ait. İçinde su depoları, hamam, cami ve Kahta çayına inen gizli su yolu bulunuyor.


Kahta çayının bir kolu olan Cendere çayının daraldığı yerde, iki ana kaya üzerinde tek kemerli olarak yapılan Cendere Köprüsü yer alıyor. Köprü, sütunları üzerindeki kitabeye göre Roma İmparatoru Septimus Severius (MS.193-211) ile karısı ve oğulları onuruna yaptırılmış.


Nemrut'daki tarihi öğrenmek isterseniz, Kralların Taşlaştığı Yer: Nemrut yazımıza göz gezdirmenizi öneriyoruz.

20. BEYŞEHİR GÖLÜ / KONYA (1993)

Konya'nın Beyşehir ilçesindeki milli parka, Konya-Beyşehir karayolu ile ulaşılıyor. Konya’ya 94 km, Isparta’ya 105 km mesafede. Göl içerisinde karstik yer şekillerinin kalıntıları olan, yükseltileri 20-50 m arasında değişen çok sayıda ada bulunuyor. Üstün değerdeki peyzaj güzellikleri, göçmen kuşlar için iyi bir barınak olması, potansiyel göl sularına dayalı su sporlarına elverişli göl kıyılarının bulunması ile Selçuklu dönemine ait kültürel kaynaklar, milli parkın kaynak değerlerini oluşturuyor. Yenişarbademli yakınlarında, göl kenarından 3 km kadar açıktaki Kızkulesi adacığı üzerindeki kalıntılar ve Kubadabad Sarayı harabeleri, Selçuklu döneminin eserleri. Milli parkın yoğun ziyaret dönemi Mayıs-Ekim ayları...

Konya'daki doğa ve tarihi öğrenmek isterseniz, Bozkırın Esrarlı Güzelliği: Konya yazımıza göz gezdirmenizi öneriyoruz.

21. KAZDAĞI / BALIKESİR (1994)


Cennet ülkemizin en güzel yerlerinden biri olarak karşımıza Kazdağı Milli Parkı çıkıyor. Uçsuz bucaksız yemyeşil ormanıyla insanları büyülemeyi başarmış nadide ormanlardan biri. Balıkesir’de yer alan Kazdağı Milli Parkını mutlaka ziyaret etmelisiniz. Sessiz, sakin, huzur içinde sevdiklerinizle keyifli vakit geçireceğiniz muhteşem bir ortam...

Balıkesir'deki doğa ve tarihi öğrenmek isterseniz, Kaz Dağlarının Eteklerinde: Balıkesir ve Çanakkale yazımıza göz gezdirmenizi öneriyoruz. 

22. ALTINBEŞİK MAĞARASI / ANTALYA (1994)

Antalya'nın İbradı ilçesine 7 km uzaklıktaki Ürünlü köyünün yaklaşık 5 km güneydoğusunda, derin ve sarp Manavgat vadisinin batı yamacında yer alıyor. Antalya-İbradı-Ürünlü köyü yolu ile ulaşılabiliyor. Milli parkın başta görülmesi gerekli yeri, Altınbeşik Mağarası. Bunun yanında Manavgat vadisinin sunmuş olduğu doğal güzellikler, ziyaretçilerin hafızasında iz bırakacak nitelikte. Ayrıca, milli parka ulaşırken uğrak noktası olan Ürünlü köyü yöresel mimarisi ile ziyaretçileri etkiliyor.

Antalya ve Akdeniz'deki antik kentlerin öyküsünü öğrenmek isterseniz, 2020 Patara Yılında: Antalya'daki Antik Kentler yazımıza göz gezdirmenizi öneriyoruz.

23. HATİLA VADİSİ / ARTVİN (1994)


Artvin'in sınırları içerisinde, Çoruh nehrinin ana kollarından biri üzerinde bulunuyor. Vadi, yaklaşık 25 km uzunluğunda olup birçok yan dereyle besleniyor. Artvin il merkezinden 10 km’lik stabilize bir yol ile ulaşılıyor. Milli parka ismini veren Hatila Vadisi ile yan kollarındaki küçük vadiler, zengin bitki çeşitliliği ve yaban hayatı ile ziyaretçileri etkileyecek nitelikte. Hatila Vadisi; V tipinde, dar tabanlı, genç vadi özelliğinde. Vadi boyunca eğim kırıkları, akarsuda şelalelerin oluşumunu sağlamış.

Artvin ve Karadeniz'deki milli parkların öyküsünü öğrenmek isterseniz, Doğu Karadeniz'den Doğu Anadolu'ya: Trabzon, Rize, Artvin, Batum ve Erzurum yazımıza göz gezdirmenizi öneriyoruz.

24. KARAGÖL - SAHARA / ARTVİN (1994)


Karagöl Sahara Millî Parkı, Artvin'in Şavşat ilçesi sınırları içerisinde yer almakta olup iki ayrı sahadan oluşuyor: Karagöl ve Sahara Yaylası. Milli parkın Karagöl bölümü ormanları, çayırları ve gölü ile ünlü olup yaz aylarında yöre halkının rekreasyon alanı haline geliyor. Karagöl, Şavşat ilçesinin 25 km kuzeyinde yer alıyor. Artvin'in gezilip görülesi en güzel yerlerinden biri Şavşat Karagöl...

Artvin'in gezilip görülesi başka güzel yerleri için Doğu Karadeniz'den Doğu Anadolu'ya: Trabzon, Rize, Artvin, Batum ve Erzurum yazımızı okuyabilirsiniz.

25. KAÇKAR DAĞLARI / RİZE, ARTVİN (1994)



Rize'nin Çamlıhemşin ilçesi sınırları içerisinde yer alıyor. Milli parka, Çamlıhemşin ilçesinden 16 km’lik bir karayolu ile ulaşılıyor. Kaçkar Dağlarını batıdan Fırtına deresi, kuzeyden ve doğudan Hemşin deresi çevreliyor. Bu sahada birçok buzul ile birlikte, buzul gölleri, buzul vadileri, sirkler ve morenler bulunuyor.


Başta Fırtına deresi ve Hemşin deresi olmak üzere, bitki çeşitliliği ve zenginliği ile fauna çeşitliliğinin yoğunlaştığı bütün vadiler görülmeye değer nitelikte. Fırtına vadisinde yer alan Zilkale kültürel açıdan önemli bir değer taşıyor. Aynı zamanda yörenin sosyal, kültürel ve ekonomik mekansal görüntüsünü sergileyen yayla yerleşimleri, hem doğaya uyumu hem de mimari değerleri ile ziyaretçileri etkileyici özellikler taşıyor. Bu yayla yerleşimlerinin en meşhuru, Ayder Yaylası ve kaplıcaları...


Rize ve Artvin'in gezilip görülesi başka güzel yerleri için Doğu Karadeniz'den Doğu Anadolu'ya: Trabzon, Rize, Artvin, Batum ve Erzurum yazımızı okuyabilirsiniz. 

26. ALADAĞLAR / NİĞDE, ADANA, KAYSERİ (1995)


Aladağlar, daha çok tırmanma sporuyla ilgilenen sporcular tarafından tercih edilen yerlerin başında geliyor. Aynı zamanda yaban hayatının da meşhur olduğu bu bölge kurt, çakal gibi hayvanlara da ev sahipliği yapıyor. Bu doğa harikası yerde kafanızı dinleyebilir, doğal güzelliğin tadını çıkarabilirsiniz. Aladağlar’da pek çok buzul gölü ve Kapuzbaşı gibi şelaleler de bulunuyor.

Kayseri'nin gezilip görülesi başka güzel yerleri için Erciyes'in Eteklerinde: Kayseri yazımızı okuyabilirsiniz.

27. MARMARİS / MUĞLA (1996)


Yosun kokulu havasıyla Marmaris Milli Parkı; Akdeniz'le Ege'nin kesiştiği, iklimlerin birleştiği, havanın bol oksijenli olduğu, güneşin en güzel battığı, en canlı doğduğu Muğla'da yer alıyor. Marmaris Milli Parkı, çeşitli ağaçlar ile kaplı doğal güzelliğe sahip. Milli parkta, taban suyu yüksek olan düzlüklerde sığla ağacı toplulukları bulunuyor. Milli parkta yaban keçisi, yaban domuzu, sansar, tavşan, sincap ve kirpi gibi memeli hayvanlar yaşıyor.

Ege'nin gezilip görülesi başka güzel yerleri için Güneşin Ülkesi: Güney Ege ve Batı Akdeniz Turu yazımızı okuyabilirsiniz.

28. SAKLIKENT / MUĞLA, ANTALYA (1996)


Milli parkın kaynak değerini Saklıkent Kanyonu oluşturuyor. Saklıkent Kanyonu, Antalya-Muğla sınırını çizen Eşen çayının kolu olan Karaçayın oluşturduğu, bir çoban tarafından bulunmuş devasa bir vadi ve kanyon...

Ege'nin gezilip görülesi başka güzel yerleri için Güneşin Ülkesi: Güney Ege ve Batı Akdeniz Turu yazımızı okuyabilirsiniz.

29. TROYA TMP / ÇANAKKALE (1996)

Tarihten izler sunan bu milli park, Aka ile Troyalılar arasındaki savaşın izlerini taşıyor. Çanakkale'de bulunan milli park, tarihi olduğu kadar aynı zamanda doğal güzelliklere de ev sahipliği yapıyor. Bu parkın içerisinde bulunan teraslara çıkarak harika manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

Çanakkale'nin gezilip görülesi başka yerleri için Kaz Dağlarının Eteklerinde: Balıkesir ve Çanakkale yazımızı okuyabilirsiniz.

30. HONAZ DAĞI / DENİZLİ (1998)


Denizli'nin Honaz ilçesi sınırları içerisinde yer alıyor. Afyon-Denizli ve Afyon-İzmir karayolu ile ulaşılıyor. Milli parkın ana kaynak değerlerini, Ege Bölgesinin en yüksek dağı olan (2528 m) Honaz Dağı bünyesindeki kaynaklar oluşturuyor. Honaz Dağı, uygun eğim koşulları ve kar yağışının yeterli düzeyde olması nedeniyle ülkemizin kayak potansiyeli yüksek alanlarından biri. Yöre, arkeolojik kaynak değerleri açısından da zenginliğe sahip. Özellikle, Colossea antik kentinde birçok kaya mezarı bulunuyor.

Denizli'nin gezilip görülesi başka yerleri için Ege'nin Pamuk Prensesi: Pamukkale yazımızı okuyabilirsiniz.

31. KÜRE DAĞLARI / KASTAMONU, BARTIN (2000)



Karadeniz Bölgesinin batısında, Küre Dağları üzerinde yerleşik Küre Dağları Millî Parkı, tamamen bir plato karakteri taşıyor. Park, Kastamonu ve Bartın il sınırları içerisinde kalıyor. Küre Dağları, tropik bölgeler dışında dünyanın ender coğrafyalarında rastlanan biyolojik çeşitliliğiyle bir açık hava müzesi konumunda. Batıda Bartın Çayından başlayan Küre Dağları, yaklaşık 300 kilometrelik bir mesafenin sonunda doğuda Kızılırmak'a ulaşıyor. İsfendiyar Dağları adıyla da anılan sıradağlar kuzeyde Karadeniz'e, güneyde Gökırmak'a uzanmakta. Bölge; orman, akarsu, çayır, maki, kayalık alanlar, mağaralar, kıyı ve geleneksel tarım alanları gibi ana ekosistem tiplerini bir arada barındıran zengin habitatlarını, Anadolu'nun kuzeyini bir baştan ötekine saran kıyısal dağ sisteminin parçası olmasına borçlu. Küre Dağları Milli Parkı, Türkiye'nin özgün coğrafi alanlarından biri...

Karadeniz'in gezilip görülesi başka yerleri için Batı Karadenizde Sonbahar: Karabük, Sinop, Kastamonu, Bartın, Zonguldak, Düzce, Bolu yazımızı okuyabilirsiniz.

32. SARIKAMIŞ - ALLAHUEKBER DAĞLARI / KARS, ERZURUM (2004)


Sarıkamış’ta bulunan Allahuekber Dağında, kış aylarında hava sıcaklığı - 40’lara kadar iniyor. 90 bin askerimiz, 1914 senesinde bu dağlarda şehit olmuş. Devlet korumasında olan bu dağlarda, pek çok yaban hayvanı da yaşamlarını sürdürüyor.

Kars'ın gezilip görülesi başka yerleri için Doğu Ekspresi Yolunda Kültürel Miras: Sivas, Erzincan, Erzurum, Kars, Ardahan yazımızı okuyabilirsiniz.

33. AĞRI DAĞI / AĞRI, IĞDIR (2004)



Ağrı Dağı Milli Parkı; Türkiye, Ermenistan, Nahcıvan ve İran sınırlarının kesişme noktası yakınında, Doğubayazıt ilçesinde yer alıyor. Zirvesi, Ağrı ve Iğdır ili sınırını çiziyor. Nuh tufanı, Türkiye'nin en yüksek dağı ve en büyük buzulu, meteor çukuru, yaban hayatın çeşitliliği ile dikkat çekiyor. Her mevsim ayrı güzel olan Ağrı Dağındaki kar ve buzların erimesiyle oluşan doğal alan, ziyaretçilerini adeta büyülüyor.

Ağrı'nın gezilip görülesi başka yerleri için Güneş Doğudan Doğar: Malatya, Elazığ, Bingöl, Muş, Bitlis, Van, Ağrı, Iğdır yazımızı okuyabilirsiniz.

34. GALA GÖLÜ / EDİRNE (2005)

Gala Gölü Millî Parkı, Enez ve İpsala ilçeleri arasında bulunan Gala ve Pamuklu göllerini kapsıyor. Edirne'nin Enez ilçesine 10, İpsala ilçesine ise 22 kilometre mesafede bulunuyor.

Edirne'nin gezilip görülesi başka yerleri için Osmanlı'nın Ustalık Eseri: Edirne ve Çanakkale yazımızı okuyabilirsiniz.

35. SULTAN SAZLIĞI / KAYSERİ (2006)



Sultan Sazlığı, İç Anadolu Bölgesinde, Kayseri sınırları içerisinde Develi, Yahyalı ve Yeşilhisar ilçelerinin oluşturduğu üçgen içerisinde bulunuyor. Koruma altına alınan Sultan Sazlığı Milli Parkı, doğa aktiviteleri ile insanları kendine çekiyor. Kayseri'de gezilecek yerler arasında yer alan doğa güzelliklerinden biri Sultan Sazlığı...

Kayseri'nin gezilip görülesi başka güzel yerleri için Erciyes'in Eteklerinde: Kayseri yazımızı okuyabilirsiniz.

36. TEK TEK DAĞLARI / ŞANLIURFA (2007)

Tek Tek Dağları Milli Parkı, Şanlıurfa'daki Tektek Dağlarının üzerinde yer alıyor. Doğal, kültürel ve tarihi kaynak değerleri bakımından önemli bir korunan alan. Park alanı; Şuayip Şehri ve Soğmatar harabelerini, Senem mağarasını barındırıyor.

Şanlıurfa'nın gezilip görülesi başka güzel yerleri için Bereketli Hilalin Kalbi: Şanlıurfa, Harran, Halfeti yazımızı okuyabilirsiniz.

37. İĞNEADA LONGOZ ORMANLARI / KIRKLARELİ (2007)

Kırklareli'nin Demirköy ilçesine bağlı İğneada beldesinde bulunan Longoz Ormanları Milli Parkı, Bulgaristan sınırına yakın Karadeniz sahil şeridinde yer alıyor. Milli park, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan İğneada longoz ormanlarını içerisinde barındırıyor. İğneada longoz ormanları, tarihi açıdan önemli bir yer. Bunun yanında, ziyaretçilere gezebilecekleri çeşitli imkanlar sunuyor.

38. YUMURTALIK LAGÜNÜ / ADANA (2009)

Yumurtalık Lagünü Millî Parkı, Akdeniz Bölgesinde bulunan Adana'nın Yumurtalık ilçesinde yer alıyor. Sazlıklar, kıyı kumulları, göl lagünleri ve Halep çamı ormanından oluşan Yumurtalık Lagünleri aynı zamanda 1. derecede doğal sit alanı...

Adana'nın gezilip görülesi başka güzel yerleri için Çukurova'nın Kalbi: Adana yazımızı okuyabilirsiniz.

39. NENE HATUN TMP / ERZURUM (2009)


Erzurum tabyalarını barındıran Nene Hatun Milli Parkı, Erzurum merkezinde yer alıyor. Tarihimize 93 Harbi olarak geçen 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşında şehrin korunmasında etkin rol üstlenen Mecidiye ve Aziziye tabyaları, Rusların kente daha fazla ilerlemesini engellemiş.

Erzurum'un gezilip görülesi başka yerleri için Doğu Ekspresi Yolunda Kültürel Miras: Sivas, Erzincan, Erzurum, Kars, Ardahan yazımızı okuyabilirsiniz.

40. SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ TMP / ANKARA (2015)


Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Millî Parkı, Ankara'nın Polatlı ve Haymana ilçeleri sınırlarındaki 75 km.lik bir cepheyi kapsıyor. Sakarya savaşlarında savunma hattının tamamını kapsayan Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı alanında siperleri ve mevzileri görebilirsiniz.

Polatlı'nın gezilip görülesi başka yerleri için Eşek Kulaklı Kral Midas'ın Şehri: Polatlı Gordion yazımızı okuyabilirsiniz.

41. KOP DAĞI MÜDAFAASI TMP / BAYBURT, ERZURUM (2016)

Tarihimize 93 Harbi olarak geçen 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşında Ermeni ve Rus saldırılarına karşı Kafkas Cephesinde binlerce şehit verilmiş. Şehitlerimizin anısına, uçsuz bucaksız bu topraklarda yer alan Bayburt ve Erzurum'daki bazı alanlar, Kop Dağı Müdafaası Tarihi Milli Parkı olarak belirlendi.

Erzurum'un gezilip görülesi başka yerleri için Doğu Ekspresi Yolunda Kültürel Miras: Sivas, Erzincan, Erzurum, Kars, Ardahan yazımızı okuyabilirsiniz.

42. MALAZGİRT MEYDAN MUHAREBESİ TMP / MUŞ (2018)


Muş'un Malazgirt ilçesi sınırları dâhilinde bulunan saha, Malazgirt ilçe merkezine 5 km, Bitlis il merkezine 70 km, Muş il merkezine de 130 km mesafede bulunuyor. 26 Ağustos 1071 tarihinde Bizans İmparatoru Romanos Diogenes komutasındaki Bizans ordusu ile Sultan Alparslan komutasındaki Selçuklu ordusu arasında cereyan eden ve zaferimiz ile neticelenen Malazgirt Meydan Muharebesinin yapıldığı saha, 2018 yılında milli park olarak ilan edildi. Yüzyıllar boyunca anayurt yapılacak Anadolu’nun kapılarının Türklere açılmasına sahne olmuş sahadaki milli park ile tarihe ait bilgi ve milliyet duygusunun pekiştirilmesi hedefleniyor.

Muş'un gezilip görülesi başka yerleri için Güneş Doğudan Doğar: Malatya, Elazığ, Bingöl, Muş, Bitlis, Van, Ağrı, Iğdır yazımızı okuyabilirsiniz.

43. İSTİKLAL YOLU / KASTAMONU, ÇANKIRI (2018)

Kastamonu, Ankara ve Çankırı illerinden geçen İstiklal Yolu, 2018 yılında tarihi milli park olarak ilan edildi. İnebolu sahilinden başlayan ve Ankara’ya uzanan 344 km uzunluğunda bu yol kağnılarla cephane taşınan ve savaşa büyük katkıların yapıldığı yoldu. 2006 yılından beri burada Kastamonu Valiliği’nce İstiklal Yolu ve Atatürk Yürüyüşü düzenleniyor.

Kastamonu'daki doğa ve tarihi öğrenmek isterseniz, Batı Karadenizde Sonbahar: Karabük, Sinop, Kastamonu, Bartın, Zonguldak, Düzce, Bolu yazımıza göz gezdirmenizi öneriyoruz.

44. BOTAN VADİSİ / SİİRT (2019)

Siirt il sınırları içerisinde yer alan Botan Vadisi aynı zamanda Dicle Nehri’nin bir kolu. Rafting, yamaç paraşütü, doğa yürüyüşü gibi sporların yapıldığı park, 2019 yılında milli park statüsünü aldı. Bu statü ile bölge turizminin gelişmesi bekleniyor. Bölgede aynı zamanda manastır ve kilise kalıntıları da bulunuyor.

45. CİLO VE SAT DAĞLARI / HAKKARİ (2020)

Hakkari’nin Merkez, Yüksekova ve Şemdinli ilçe sınırlarında yer alan milli park, doğal güzellikleri ile ön plana çıkıyor. 2020 yılında milli park ilan edilen bölgede Türkiye’nin en yüksek noktalarından biri olan Uludoruk da bulunuyor. Buzul gölleri, şelaleler ve göletleri olan milli parkta yaylacılık, kampçılık, tırmanış ve doğa yürüyüşü aktiviteleri yapılabiliyor.

46. SARIÇALI DAĞI / ANKARA - NALLIHAN (2021)

1.024 hektar alana sahip Sarıçalı Dağı Milli Parkı, Ankara şehrinin sınırları içerisinde bulunuyor. Ekim 2021 tarihinde milli park ilan edilen Sarıçalı Dağı, Ankara şehir merkezinden 185 kilometre, Nallıhan’dan ise 25 kilometre uzaklıktaki bir konumda yer alıyor. 1740 rakıma sahip milli park, içerisindeki Uyuzsuyu Şelalesi ile öne çıkıyor. Birçok kuş türüne ev sahipliği yapan Sarıçalı Dağı Milli Parkı, bu özelliği sayesinde doğa fotoğrafçılığı açısından da dikkat çeken bir rota. Doğa yürüyüşü yapmayı seven doğaseverlerin de merceğindeki bu parkta çok sayıda yaban hayvanının da olduğunu belirtmekte fayda var.

Nallıhan'daki doğa ve tarihi öğrenmek isterseniz, Biraz Doğa, Biraz Huzur: Nallıhan, Taraklı, Göynük, Mudurnu ve Bolu'nun Gölleri yazımıza göz gezdirmenizi öneriyoruz.

47. DEREBUCAK ÇAMLIK MAĞARALARI / KONYA (2022)

Konya ilimizde Derebucak ilçesinde konumlanmış Derebucak Çamlık Mağaraları Milli Parkı, 2022 yılında milli park ilan edildi. Batı Torosların güneyindeki Akdağlar üzerinde konumlanmış Derebucak Çamlık Mağaraları Milli Parkı, Çamlık kasabasından 1,5 kilometrelik uzaklıkta. İçerisinde bulunan akarsuları ve doğal güzellikleriyle çok sayıda doğaseverin ilgisini çeken bu milli park, yürüyüş parkurlarıyla da beğeni kazanıyor. Bu güzergahta yer alan Körükini, Döllükini, Devrekini, Suluin ve Balatini mağaraları dünyaca ünlü. Eğer rehber eşliğinde inişe uygun bu mağaraları keşfetmek isterseniz rotanızı Derebucak Çamlık Mağaraları Milli Parkı’na çevirebilirsiniz.

Konya'daki doğa ve tarihi öğrenmek isterseniz, Bozkırın Esrarlı Güzelliği: Konya yazımıza göz gezdirmenizi öneriyoruz.

48. ABANT GÖLÜ MİLLİ PARKI / BOLU (2022)


2022 yılında Abant Gölü Milli Parkının da listeye dahil olmasıyla Türkiye’nin Milli Parkları sayısı 48'e yükseldi.

Bolu’nun Mudurnu ilçesinde yer alan ve 1.262 hektar alan kaplayan Abant Gölü Milli Parkı, Haziran 2022 tarihinde milli park statüsüne kavuşmuş bir yer. Yükseklikleri 1.400 metreden 1.700 metreye kadar değişen çok sayıda tepe içeren Abant Gölü Milli Parkı, zengin bir bitki örtüsüne sahip. Çam, köknar, kayın, meşe, gürgen, kavak, yabanıl meyve ve kestane ağaçları bu park içerisinde çok sayıda. Doğal güzelliklerin yanı sıra bu milli park yapılan konaklama birimleri ve kamp alanlarıyla da öne çıkıyor. İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlere yakın konumuyla öne çıkan Abant Gölü Milli Parkı’nda göl başında vakit geçirebilir, kamp yapabilir ya da ağaç kokuları arasında yürüyüşler yapabilirsiniz.

Bolu'daki doğayı görmek isterseniz, İlk Seyahatimiz: Abant, Gölcük, Akkaya Travertenleri yazımıza göz gezdirmenizi öneriyoruz.


Ülkemizde bulunan Milli Park listesinin tamamını Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü internet sitesindeki Türkiye'nin Milli Parkları sayfasında bulabilirsiniz.

Milli park zengini ülkemiz Türkiye'deki parklarla ilgili bir yazıyı Türkiye'nin Milli Parkları bağlantısından okuyabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder