22 Temmuz 2023

Toprakla Suyun Aşkı: Türkiye'nin 22 Şelalesi


Türkiye'de en beğendiğiniz şelale hangisi? Bu zor soruyu size sorduğumuza bakmayın. Biz kendimiz cevaplayabilir miyiz, bilmiyoruz. Fakat şu kadarını biliyoruz ki artık bir şelale listemiz var.

Yolculuktayız... Daimi bir yolcuyuz... Yine yola çıkıyoruz… Ruhumuzu şehirlerin ruhlarıyla kavuşturmak, susuzluğumuzu o şehirlerin sularıyla dindirmek için…

Yurdumuz, muhteşem doğa harikaları ile görülmeye ve gezilmeye değer pek çok cennet köşeye sahip. Gezip görmekle bitmeyecek ülkemizde, birçok doğal güzellik bulunmakta. Eşsiz güzelliklerle dolu olan ülkemizin, şelaleler bakımından da oldukça zengin olduğunu söyleyebiliriz. Hem karlı dağlara, hem de dik ve kayalık vadilere sahip olduğumuz için nefes kesen güzellikte şelalelerimiz var. Doğal güzellikler konusunda oldukça zengin olan Türkiye'de kimilerinden haberdar dahi olmadığımız, denize kavuşmak için metrelerce yükseklikten dökülen öyle güzel şelaleler var ki... Üstelik çoğunun civarında piknik ve seyir alanları da yapılmış. Doğa tutkunları için her tülü imkanı sunan bu topraklardaki en güzel şelalelerden bazılarını sizler için derledik.

İşte, sizin için seçtiğimiz Türkiye’nin en güzel 22 şelalesi;

1. DÜDEN ŞELALELERİ / ANTALYA



Antalya'da 2 tane Düden Şelalesi var. Biri şehrin içinde, diğeri kıyıdan denize dökülüyor. Düden Şelalesi çok enteresan, böyle şehrin içinde, etrafı binalarla çevrili bir yerde, semtin ortasından çağlayan bir şelale düşünün. Markete, durağa giderken yanından geçtiğiniz cinsten. Arabayı park ederken haritanın yanlış konum gösterdiğinden şüpheleniyor insan, o kadar beklenmedik bir yerde. İçinde gezilebilen bir de mağarası var. Bu mağara, şelaleyi daha güzel yapıyor. Dünyanın dört bir yanından turistleri çeken Düden Şelalesi, Antalya şehir merkezine 8 km uzaklıkta...


Düden Şelalesi, bu mağaradan 10 km sonra Lara'dan Akdeniz'e dökülerek bir kez daha insanlara güzelliğini gösteriyor. Şehrin içindeki Düden Şelalesi çok hoş bir sürpriz ama biz en çok Düden Kıyı Şelalesini sevdik.

Antalya'daki şelaleler bir gezgini haftalarca oyalayabilecek kadar çok, diğerleri için Doğa ve Tarihin Buluştuğu Şehir: Antalya yazımıza göz gezdirmenizi öneriyoruz.

2. KURŞUNLU ŞELALESİ / ANTALYA



Antalya'daki bir diğer meşhur şelale de Antalya-Isparta karayolunun 24. kilometresinde bulunan Kurşunlu Şelalesi. Şelale 18 metre yükseklikten dökülüyor. Suyun rengi ve bitki örtüsü gerçekten çok güzel. Şelale, 2 kilometrelik bir kanyonun içinde akıyor. Buradaki küçük şelalecikler ile 7 adet küçük gölet birbirine bağlanıyor. Teraslar şeklinde akan nehrin yatağını çok hoş bir yürüyüş parkuruna çevirmişler. Elbette Düden'in ulaşım kolaylığı ile yarışması mümkün değil ama yol yaptığınıza kesinlikle değer...

Antalya'daki şelaleler bir gezgini haftalarca oyalayabilecek kadar çok, diğerleri için Doğa ve Tarihin Buluştuğu Şehir: Antalya yazımıza göz gezdirmenizi öneriyoruz.

3. MANAVGAT ŞELALESİ / ANTALYA



Manavgat ilçesinin 3 km kuzeyinde bulunan ve adını bu ilçeden alan Manavgat Şelalesi, ırmak sularının 3-4 metrelik bir falezden düşmesiyle meydana geliyor. Az bir yükseklikten dökülmesine rağmen geniş bir alan üzerinde yüksek bir debiyle akıyor. Kent gürültüsünden uzaklaşıp doğa ile başbaşa kalmak isteyenler için şelalenin çevresinde uygun piknik alanları var. Ayrıca çevredeki lokantalar, taze balık yeme imkanı sunuyor.

Antalya'daki şelaleler bir gezgini haftalarca oyalayabilecek kadar çok, diğerleri için Doğa ve Tarihin Buluştuğu Şehir: Antalya yazımıza göz gezdirmenizi öneriyoruz.

4. YERKÖPRÜ ŞELALESİ / MERSİN



Yerköprü Şelalesini görmek için biraz çaba sarf etmeniz gerekiyor. Çünkü hem Ermenek yolu üzerinde, yani Mersin’de gezmek isteyeceğiniz diğer yerlerden çok daha sapa bir yerde; hem de Milli Parka vardıktan sonra, kanyonun içindeki şelaleye ulaşmak için 30-45 dakika yürümeniz gerekiyor. Yazın gelenler mutlaka ama mutlaka suyunu getirsin. Şelaleye susuz yürümek imkansız! Ama o kadar güzel bir kanyonda yürüyorsunuz, o kadar etkileyici yerlerden geçiyorsunuz ki hiç gocunmuyorsunuz. Mersin’in bu güzelliği, doğa anıtı olarak korumaya alınmış. Şelalede tesis yok, ateşli piknik ve içinde yüzmek yasak; buraların korunması adına yerinde kararlar. Şelale 29 metreden dökülüyor. Burada güzel bir izleme platformu var, sıcağın altında yürüdükten sonra buradan şelaleyi izlerken serinlemek çok iyi geliyor, ayrılmak istemiyorsunuz.

Mersin'deki şelaleler için Doğu Akdeniz'in Saklı Cenneti: Mersin yazımıza göz gezdirmenizi öneriyoruz.

5. TARSUS ŞELALESİ / MERSİN


Tarsus sadece tarihiyle değil, doğasıyla da insanı şaşırtan bir yer. Şehrin hemen hemen merkezinde yer alan Tarsus Şelalesi de bunlardan biri. İlçenin kuzeyindeki şelale, Tarsus çayının 4-5 metre yükseklikten dökülmesi ile meydana gelmiş. Romalılar döneminde çay kentin ortasından geçmekte, şelalenin bulunduğu alan ise nekropol (mezarlık) olarak kullanılmaktaymış. Tarsus Şelalesinin güzelliği, çevresindeki oteller, restoranlar ve piknik alanları nedeniyle gölgede kalmış. Şelaleyi bu restoranlardan birinin bahçesine girerek görebiliyorsunuz.

Mersin'deki şelaleler için Doğu Akdeniz'in Saklı Cenneti: Mersin yazımıza göz gezdirmenizi öneriyoruz.

6. KAPUZBAŞI ŞELALELERİ / KAYSERİ



Kapuzbaşı Şelaleleri, Kayseri'nin Yahyalı ilçesine yaklaşık 80 km mesafede ve Aladağlar Milli Parkı sınırları içerisinde yer alıyor. Yolun bir kısmı dar, aşırı virajlı ve oldukça yorucu. Özellikle son bölümde sarp kayalıklarla çevrili derin vadilerden ilerlemeniz gerekiyor. Zorlu bir yolculuktan sonra Aladağlar Milli Parkına ulaştığınızda gördüğünüz manzaradan etkilenmemeniz mümkün değil. Şelalelerin en önemli özelliği kaynağından çıktığı şekilde aşağıya dökülmesi. O kadar yolu gittiğinize asla pişman olmayacağınız bir doğa harikası...

Kayseri'deki şelaleler için Erciyes'in Eteklerinde: Kayseri yazımıza göz gezdirmenizi öneriyoruz.

7. GÜNPINAR ŞELALESİ / MALATYA


Günpınar Şelalesi, Malatya iline bağlı Darende’nin 10 km kadar batı yönünde bulunuyor. Günpınar Çayı çok yüksek bir yerden akıyor. Bu yüzden de kaynağından çıktıktan sonra kayalar arasında oldukça hızlı bir akış yapıyor. Suyun çıkış yerinden yere düşüş mesafesi yaklaşık 40 - 45 metre kadar. Bu mesafeden suyun akışı ve yere düşüş anı izlenmeye değer...

Darende'deki Günpınar Şelalesi için Güneş Doğudan Doğar: Malatya, Elazığ, Bingöl, Muş, Bitlis, Van, Ağrı, Iğdır yazımıza göz gezdirmenizi öneriyoruz.

8. MURADİYE ŞELALESİ / VAN


Doğubeyazıt-Van karayolu üzerindeki Muradiye ilçesinin 10 km kuzeyinde Bend-i Mahi Çayı üzerinde bulunan ve adını bu ilçeden alan Muradiye Şelalesinin doğuş yeri sönmüş bir volkanik dağ olan Tendürek dağı. Muradiye Şelalesi 15-20 metre arasında değişen yükseklikten dökülüyor. Çok yüksekten düşmese de hoş bir görünümü var. Asma köprüsü ve doğal güzelliği ile halkın rağbet ettiği bir mesire yeri. Kış aylarında donarak tam bir doğa harikasına dönüşüyor.

Van'daki Muradiye Şelalesi için Güneş Doğudan Doğar: Malatya, Elazığ, Bingöl, Muş, Bitlis, Van, Ağrı, Iğdır yazımıza göz gezdirmenizi öneriyoruz.

9. GİRLEVİK ŞELALESİ / ERZİNCAN


Girlevik Şelalesi, şehre 30 km uzaklıkta bulunuyor. Erzincan'ın Çağlayan bucağının Girlevik köyünden adını alan şelalenin muhteşem doğal güzelliğini, coşkun akan suyunun yanı sıra dinlenme ve mesire alanı tamamlıyor. Bölgenin cenneti olan bu alanda, yaz aylarında piknik, kış aylarında ise buzul tırmanışları yapılabiliyor. Tamamen doğal bir şelale olan Girlevik Şelalesi’nin suyu Munzur Dağları’nın yamacında yer alan Kalecik Köyü’nden doğan gözelerden geliyor. Dokuz ayrı gözeden çıkan su, bir dere yatağı vasıtası ile şelaleye kadar ulaşıyor. En sıcak yaz günlerinde bile buz gibi serinliği ile 30 metre yükseklikten, çok sayıda kola ayrılarak dökülen Girlevik Şelalesi, Munzur Dağları'nın temiz havasını ve serinliğini de beraberinde taşıyor. Gidin, görün, huzur bulun...

Erzincan'daki Girlevik Şelalesi için Doğu Ekspresi Yolunda Kültürel Miras: Sivas, Erzincan, Erzurum, Kars, Ardahan yazımıza göz gezdirmenizi öneriyoruz.

10. TORTUM ŞELALESİ / ERZURUM


Erzurum'un Tortum ilçesinden adını alan Tortum Şelalesi, 22 metrelik genişlikten ve 48 metre yükseklikten akıyor. Düşen sular, üstte gökkuşağı, altta koca bir dev kazanı meydana getiriyor. Şelalenin bulunduğu bölgede ziyaretçiler için piknik alanı ve hemen şelalenin altına inen merdivenlerin üzerinde izleme balkonu bulunuyor. Yüksek merdivenler sayesinde şelaleyi panoramik olarak görebiliyorsunuz. Tortum Şelalesi en coşkun akışına, Mayıs ve Haziran aylarında ulaşıyor. Şelale, Çoruh vadisinin en görkemli doğal hazinelerinden biri...

Erzurum'daki Tortum Şelalesi için Doğu Karadeniz'den Doğu Anadolu'ya: Trabzon, Rize, Artvin, Batum ve Erzurum yazımıza göz gezdirmenizi öneriyoruz.

11. MENÇUNA ŞELALESİ / ARTVİN


Kamilet Vadisindeki Mençuna Şelalesi Arhavi bölgesinin en yüksek şelalelerinden biri. Mençuna Şelalesine, Artvin'deki Çiftekemer Köprüsünü geçip Arhavi deresini Kamilet vadisi boyunca 4 km kadar takip ettikten sonra ulaşılıyor. Şelaleye ulaşmak için yolun devamındaki patika yoldan biraz yürümeniz ve dağa doğru 800 metrelik dik bir patikadan yarım saat tırmanmanız gerekiyor. Son düşüşü 65 metreden yaparak 200 metrekarelik buz gibi bir havuz oluşturuyor. Fotoğraflarda büyüklüğü pek anlaşılamasa da insanlarla karşılaştırıp biraz olsun hayal edebilirsiniz. Karlar eridiği zaman ya da yağışın bol olduğu zamanlarda karşısında zor duruluyormuş. Rahat ayakkabılar giymenizi ve kendinizi dik merdivenlere hazırlamanızı tavsiye ederiz. Ama sakın üşenmeyin, çünkü ödül büyük. İşte bu fotoğrafta gördüğünüz görkemli Mençuna!

Artvin'deki Mençuna Şelalesi için Doğu Karadeniz'den Doğu Anadolu'ya: Trabzon, Rize, Artvin, Batum ve Erzurum yazımıza göz gezdirmenizi öneriyoruz.

12. GELİNTÜLÜ ŞELALESİ / RİZE


Rize, yaylalar kenti olmasının yanı sıra aynı zamanda şelale deyince de akla ilk gelen şehirlerden biri... 
Gelintülü Şelalesi, Rize merkezine 90 km mesafede olan Ayder Yaylasında yer alıyor. Suyun düşüş şekli gelin tülünü andırdığı için bu adı alan şelale, görülmeye değer bir tabiat harikası. 300 m yükseklikten akan Gelintülü Şelalesi, Ayder Yaylasının tam merkezinden yükseliyor. Dağlara doğru nefes nefese tırmanırken karşınıza Gelintülü Şelalesi çıkıyor. Dağların zirvelerinden, bulutların arasından akıyor. Bazen sisli bir havada, yukarıdaki yeşil yamaçları aşarak ince beyaz bir duvak gibi yüzlerce metreden süzülüyor.

Rize'deki Gelintülü Şelalesi için Doğu Karadeniz'den Doğu Anadolu'ya: Trabzon, Rize, Artvin, Batum ve Erzurum yazımıza göz gezdirmenizi öneriyoruz.

13. BULUT ŞELALESİ / RİZE


Çamlıhemşin ile Ayder Yaylası arasındaki Tar Deresinden vadiye birçok küçük düşümlü şelale akıyor. Bunların en uzunu ve seyrine doyum olmayanı, gür bir ormanın içinde 250 metre yükseklikten üç kademeli olarak akan ve bulutlardan dökülüyormuş gibi göründüğü için Bulut Şelalesi olarak bilinen şelale... Çamlıhemşin ilçe merkezine 2 km uzaklıkta bulunan şelaleye ağaçların arasından, su sesleri eşliğinde yapılan bir yürüyüş ile varmak mümkün...

Rize'deki Bulut Şelalesi için Doğu Karadeniz'den Doğu Anadolu'ya: Trabzon, Rize, Artvin, Batum ve Erzurum yazımıza göz gezdirmenizi öneriyoruz.

14. PALOVİT ŞELALESİ / RİZE


Çamlıhemşin’i geçtikten sonra, sola doğru giden yola devam ettiğinizde Kaçkar Dağları ve Ayder Yaylasına, düz devam ettiğinizde ise Zilkale ve Palovit Şelalesine doğru gidiliyor. Zilkale harabesini geçtikten sonra Arnavut taşıyla döşeli dar bir yolu takip ederek şelaleye ulaşılıyor. Kaçkar Dağları içindeki doğal güzelliklerden biri olan Palovit Şelalesi, Rize'deki en yüksek debiye, muhteşem ve heybetli bir görüntüye sahip. Gür bir orman içindeki bu ünlü şelale, yaklaşık 15 metreden dökülüyor.

Rize'deki Palovit Şelalesi için Karadeniz Yayla Turu: Trabzon, Rize, Tokat yazımıza göz gezdirmenizi öneriyoruz.

15. ERFELEK (TATLICA) ŞELALELERİ / SİNOP


Erfelek'e yaklaşık 10, Sinop'a ise 45 km uzaklıktaki Erfelek Şelaleleri, Tatlıca Takım Şelaleleri olarak da biliniyor. İrili ufaklı 28 ayrı şelale barındırıyor. Şelaleler, doğa içerisine yıllardır adeta gizlenmiş ve 1997 yılında Erfelek Barajının yapımına başlanmasının ardından açılan yollar sayesinde keşfedilmiş. Yapraklı bitkilerin oluşturduğu kanyonda sizi ilk karşılayan Gürleyik Şelalesinden başlayarak, 28 şelaleyi sulu bir ortamda yürüyerek, tırmanarak, zorlu ama son derece keyifli bir şekilde gezebilirsiniz.

Sinop'daki Erfelek Şelalesi için Batı Karadenizde Sonbahar: Karabük, Sinop, Kastamonu, Bartın, Zonguldak, Düzce, Bolu yazımıza göz gezdirmenizi öneriyoruz.

16. ILICA ŞELALESİ / KASTAMONU


Kastamonu'daki Horma Kanyonunun içerisinden akan dere kanyonun sonunda harika bir görüntüsü olan Ilıca Şelalesi olarak dökülüyor. Su yaklaşık 10 metre yükseklikten dökülüyor ve bu suyun döküldüğü yerde doğal olarak bir havuz oluşmuş. Kanyonu yürümek istemezseniz sadece Ilıca Şelalesine de gidebilirsiniz. Ilıca Köyünden itibaren patika yoldan yaya olarak yarım saat yürümeniz gerekiyor.

Kastamonu'daki Ilıca Şelalesi için Batı Karadenizde Sonbahar: Karabük, Sinop, Kastamonu, Bartın, Zonguldak, Düzce, Bolu yazımıza göz gezdirmenizi öneriyoruz.

17. GÜZELDERE ŞELALESİ / DÜZCE


Güzeldere Şelalesi, 130 metre yükseklikten dökülen suyun doğal coşkusunun değişik ağaç türleri ile renk cümbüşü oluşturduğu, güneş ışınları ile gökkuşağını içinde barındıran Türkiye'nin en büyük şelalelerinden... Altında Efteni Gölü ve Kuş Cenneti, üstünde Pürenli Yayla bütünlüğü, doğal alabalıkları, mesire ve piknik alanları, doğa yürüyüşü parkurları, orman içi dinlenme yerleriyle muhteşem bir doğa güzelliğine sahip...

Düzce'deki Güzeldere Şelalesi için Batı Karadenizde Sonbahar: Karabük, Sinop, Kastamonu, Bartın, Zonguldak, Düzce, Bolu yazımıza göz gezdirmenizi öneriyoruz.

18. AYDINPINAR ŞELALESİ / DÜZCE


Aydınpınar Şelaleleri, Düzce’nin önemli yürüyüş parkurlarından birine sahip. Sağlıklı her insanın yürüyebileceği orta zorluk ve orta zorluğu aşan parkurları var. Gürgen, meşe, kestane gibi karışık yapraklı orman ağaçları arasında trekking, foto-safari, çadır kampı yapabilirsiniz. Güzeldere ve Samandere Şelaleleri arasında ve yol güzergahı üzerinde bulunan şelale, arka arkaya dökülen 5 ayrı şelale kümesinden oluşuyor. Bölgede bulunan 1. Şelale, kaya tırmanışı için uygunmuş. Özellikle Mayıs ayında dağ çileği, Ağustos ve Eylül aylarında böğürtlenlerle renklenen vadi, tamamen Düzce’ye hakim bir konumda. Bölgede bulunan bungalov evlerde konaklayabilir, alabalık üretim ve tüketim tesislerinde yemek yemenin tadını çıkartabilirsiniz.

Düzce'deki Aydınpınar Şelalesi için Batı Karadenizde Sonbahar: Karabük, Sinop, Kastamonu, Bartın, Zonguldak, Düzce, Bolu yazımıza göz gezdirmenizi öneriyoruz.

19. SAMANDERE ŞELALESİ / DÜZCE


Samandere Şelalesi, doğal oluşum özellikleriyle ‘Tabiat Anıtı’ olarak tescil edilmiş. Koruma altına alınan şelalenin zengin bitki örtüsüyle buluştuğu yerde piknik alanları, doğa yürüyüş parkurları, kamp alanları, orman içi dinlenme yerleriyle güzel bir gün geçireceğiniz yerler arasında...

Düzce'deki Samandere Şelalesi için Batı Karadenizde Sonbahar: Karabük, Sinop, Kastamonu, Bartın, Zonguldak, Düzce, Bolu yazımıza göz gezdirmenizi öneriyoruz.

20. SUUÇTU ŞELALESİ / BURSA


Bursa ilinin Mustafakemalpaşa ilçesine 18 km uzaklıkta bulunan ve ilçenin içme suyu ihtiyacını karşılayan, 38 metre yükseklikten uçarcasına dökülen Suuçtu Şelalesi, Bursa'nın ilçelerindeki doğal güzelliklerin başında geliyor. Şelale, bir fay hattının çökmesi ile oluşmuş. Kayın, meşe, çam ağaçlarının gölgesinde serin bir dinlenme alanı olan bu şelale, etrafındaki ahşap piknik masaları ve ocakları sayesinde piknikçilerin çok rağbet ettiği bir mesire yeri...

Bursa'daki Suuçtu Şelalesi için Velhasıl Bursa Sudan İbarettir: Gölyazı, Suuçtu, Tirilye, Mudanya yazımıza göz gezdirmenizi öneriyoruz.

21. SAİTABAT ŞELALESİ / BURSA



Uludağ'ın eteklerinde yer alan Saitabat Şelalesi, Bursa'ya ne zaman gelsek mutlaka uğramak istediğimiz, güzel yerlerden biri.  Diğer şelaleler ile kıyaslayınca çok küçük ama serin suyu ve dağ havası çok güzel...

Bursa'daki Saitabat Şelalesi için Tüm Zamanların Güzel Şehri: Bursa yazımıza göz gezdirmenizi öneriyoruz.

22. SÜTÜVEN ŞELALESİ / BALIKESİR


Balıkesir'e kadar gittiyseniz, Zeytinli’nin 1-2 km üstündeki Hasan Boğuldu ve Sütüven Şelalesini de görmelisiniz. Zeytinli-Beyoba köyü üzerinden ulaşılan Kızılkeçili çayı üzerindeki Sütüven çağlayanı görülmeye değer yerlerden. Hasan Boğuldu, Sütüven çağlayanının biraz ilerisinde, Kaz Dağlarının en çok ziyaret edilen yerlerinden. Güzel bir piknik yeri olan Hasan Boğuldu'da masa ve oturacak yerler var...

Balıkesir'deki Sütüven Şelalesi için Kaz Dağlarının Eteklerinde: Balıkesir ve Çanakkale yazımıza göz gezdirmenizi öneriyoruz.


Türkiye'deki şelalelerin konumunu aşağıdaki haritadan görebilirsiniz.



Peki sizin Türkiye'de en beğendiğiniz şelale hangisi?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder