15 Temmuz 2023

Gözümüz Yükseklerde: Türkiye'nin 15 Seyir Terası

Ülkemizin sayısız güzelliklerinden gezip görebildiklerimizi burada sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz. Sizce çok gezen mi bilir, çok okuyan mı? Hadi cevabı birlikte arayalım.

Uçurumun kenarından nefes kesen manzaraları kuşbakışı seyretmek ister misiniz? Yüksekler hem coşku verir insana, hem de korku! Türkiye bir kanyon cenneti… Doğaya tepeden bakmak, vadilerin ve derin kanyonların muhteşem manzarasını kuş bakışı izlemek için artık tırmanmak şart değil. Dünyanın farklı coğrafyalarında olduğu gibi, Türkiye’de kanyonların bulunduğu sahalarda son zamanlarda manzara çekiciliğini sağlamak amacıyla cam teraslar yapılıyor. Seyir terasları en iyi yerden en iyi manzarayı ayaklarınızın altına seriyor.

Yüzlerce metre yükseklikte cam tabanlı olarak yapılan seyir terasları, bulunduğunuz manzaranın bir parçasısınız hissi veriyor. Kimi çok korkutucu bulduğunu, ayaklarının titrediğini, kimi de manzaranın büyüsüne kapılarak yükseklik korkusunu yendiğini söylüyor. Cam terasın sonuna kadar gelip bu anı ölümsüzleştirmek de unutulmayacak bir anı olarak kalıyor.

İşte bu cam seyir teraslarının sayısı son yıllarda artıyor. Başınızı döndürecek güzellikteki manzaraları izlemek için artık tur şirketlerinin mutlaka uğradığı bir durak olarak geçiyor. Örneğin Karadeniz turlarında mutlaka görülen noktalar arasında olan Safranbolu’da Tokatlı Kanyonu’nda, Kastamonu’da Çatak Kanyonu’nda, Artvin’de Hatila Vadisi’ndeki cam seyir terasları ziyaretçi akınına uğruyor. Ege turlarında da Uşak’taki Ulubey Cam Teras çok popüler. Daha doğuya gittiğimizde Gümüşhane’de Torul Kalesi’nde, Malatya’da Levent Kanyonu’nda, Siirt’te Tillo Kalesi’nde, Erzurum’da Tortum Gölü’nde birer cam seyir terası mevcut. Ziyaretçilerin buralarda çektikleri harika manzaralı fotoğrafları sosyal medyadan paylaşması ilgiyi gittikçe yükseltiyor.

Her adımında bir cennet saklı olan ülkemizde cam teraslar, son zamanların keşfedilmeyi bekleyen manzaralarını sunuyor. Üzerlerine çıkmak bile büyük cesaret isteyen cam teraslar yerli ve yabancı turistler tarafından oldukça fazla ilgi görüyorlar. Kanyon, şehir ya da göl fark etmez; eşsiz manzaraları ve yaşattıkları yüksek adrenalin ile Türkiye’deki Cam Teraslar ve Seyir Terasları bu yazımızda sizleri bekliyor.

1. HARPUT CAM SEYİR TERASI / ELAZIĞ

4000 yıllık köklü geçmişini bağrında yaşatan, tarihi kimliğiyle güçlü turizm potansiyeline sahip olan ve bu birikimiyle UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’ne adını yazdıran tarih ve medeniyetler merkezi Harput, yepyeni bir simgeye kavuşmuş. Tarihi kimliğiyle geleceğin turizm merkezi olma yolunda ilerleyen Harput’ta, şehre hâkim bir noktada hayata geçirilen proje kapsamında, Balakgazi Parkı önündeki kayalıklar üzerine, 220 m2 zemine sahip cam seyir terası inşa edilmiş. Cam seyir terasından Elazığ manzarasını izleyebilirsiniz.

Elazığ ile tatilinizi unutulmaz kılmak isterseniz, Güneş Doğudan Doğar: Malatya, Elazığ, Bingöl, Muş, Bitlis, Van, Ağrı, Iğdır yazımıza göz gezdirmenizi öneriyoruz.

2. SAFRANBOLU KRİSTAL CAM TERAS / KARABÜK

Tarihi evleri ile adını duyuran ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne giren Safranbolu, Kristal Terası ile de yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çekiyor. İncekaya Kanyonu üzerinde kurulu cam terasın yapımı 1 ay kadar kısa bire süre içerisinde gerçekleşmiş. 80 metre yüksekte inşa edilen cam teras, 75 ton ağırlığı kaldırabilecek güce sahip olsa da genelde 30 kişilik gruplar halinde hizmet veriyor.

Karadeniz ile tatilinizi unutulmaz kılmak isterseniz, Batı Karadenizde Sonbahar: Karabük, Sinop, Kastamonu, Bartın, Zonguldak, Düzce, Bolu yazımıza göz gezdirmenizi öneriyoruz.

3. ÇANKIRI KALESİ CAM TERAS / ÇANKIRI

Çankırı Kalesi’nin şehre en hâkim noktasına yapılan cam seyir terası, Çankırı Belediyesi resmî sitesinde şehri gören, en büyük taban alanına ve en uzun çıkmaya sahip cam seyir terası olarak bahsediliyor.  Ziyaretçiler,  cam terasa çıkarak şehrin eşsiz manzarasının keyfini sürüyor. Cam terasın girişinde ahşap bir bina da yer alıyor. Bina içerisinde güvenlik görevlisi için bir alan ve turnike bulunuyor. Seyir terasına güvenlik görevlisinin gözetiminde kontrollü bir şekilde aynı anda 30 kişi çıkabiliyor.  Kaledeki Türk bayrağının altından, şehre uzanan en uç noktasına yapılan cam seyir terası, Çankırı Kalesi'ni daha da cazibeli hale getiriyor. Çankırı Cam Teras 100 metre yükseklikte bulunuyor. Kaya ile birleşim noktası ile en uç noktası arasındaki mesafe 10 metre. Zeminde üç adet 76 metrekare yüzey alanı olan temperli lamine cam kullanılmış.

Çankırı ile ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz, Kaya Tuzunun Şehri: Çankırı yazımıza göz gezdirmenizi öneriyoruz.

4. LEVENT VADİSİ SEYİR TERASI / MALATYA

 

Malatya’nın Akçadağ ilçesinde yer alıyor. Burayı önemli kılan ise, 65 milyonluk bir geçmişe sahip olması. Vadi içerisinde Neolitik çağdan kalma kalıntılara rastlamak mümkün. Kaya oluşumları, vadi içerisindeki çukurlar, uçurumlar, bitki örtüsü ve daha fazlasının 65 milyon yıl öncesine dayandığını bilmek oldukça heyecanlı. Zaten bunu bilerek buraya gelenlerin birçoğu ekolojik yaşama merak duyanlar. Turistlik amaçlarla gelenler ise, doğaya hayran kalıyor. Levent Vadisi Seyir Terası 104 metre yükseklikte bulunuyor. Eğer siz de farklı bir tatil deneyimi yaşamak isteyenlerdenseniz Levent Vadisi Seyir Terası‘nı listenize eklemelisiniz.

Malatya ile tatilinizi unutulmaz kılmak isterseniz, Güneş Doğudan Doğar: Malatya, Elazığ, Bingöl, Muş, Bitlis, Van, Ağrı, Iğdır yazımıza göz gezdirmenizi öneriyoruz.

5. TORTUM GÖLÜ PİRİNKAYALAR CAM SEYİR TERASI / ERZURUM

Erzurum'un Uzundere ilçesindeki Tortum Gölü’nün üzerine yaptırılan 143 metre yüksekliğindeki cam teras, Uzundere Belediyesi ve Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (KUDAKA) ortak projesi olarak açıldı. 12.3 metre uzunluğundaki cam terasın, 545 metrekare kaplı alanı, 565 metrekare açık alanı bulunuyor. Toplamda 1110 metrekare alana kurulan cam teras, göl ve kanyonu izleme imkanı sunuyor. Göl çevresinde yapılan kafeterya, bahçe, otopark, yürüyüş ve bisiklet yolu ile yerli ve yabancı turist sayısının artırılması hedefleniyor.

Erzurum ile tatilinizi unutulmaz kılmak isterseniz, Doğu Karadeniz'den Doğu Anadolu'ya: Trabzon, Rize, Artvin, Batum ve Erzurum yazımıza göz gezdirmenizi öneriyoruz.

6. ULUBEY KANYONU CAM TERAS / UŞAK


Ulubey Kanyonları, Amerika’nın meşhur Arizona Eyaleti’ndeki Büyük Kanyonu’ndan sonra dünyanın en büyük 2. kanyonuymuş. Ulubey Kaymakamlığı tarafından 2015 senesinde hizmete sunulan Kanyon Cam Teras Park’ta 300 metrekarelik bir kafeterya ve 135 metrekarelik camdan oluşan seyir terası bulunuyor. Cam teras üzerinde metrekareye düşen ağırlık ise 801 kg. 30 mm kalınlığa sahip olan camlar kurşungeçirmez özellikteymiş. Ulubey Cam Teras 150 metre yükseklikte bulunuyor.

7. AYRI GEZEGEN CAM TERAS / KOCAELİ

Marmara bölgesinin ilk cam seyir terası, İstanbul’a yakın doğa turizm merkezi Kartepe’de açılmış. Bugüne kadar açılan cam seyir terasları arasında ilk özel yatırım olan Ayrı Gezegen Cam Teras, genişlik olarak Türkiye’nin en büyüğü iddiasıyla hizmete girmiş. 460 metrekarelik bir alan içerisinde 100 metrekare olarak yapılan cam terasın yüksekliği 185 metre. İstanbul’a ortalama 1,5 saat mesafede bulunan Ayrı Gezegen Cam Seyir Terası, Kartepe Kayak Merkezi yolu üzerinde ve buraya 20 dakika, Maşukiye’ye 15 dakika mesafede...

8. HATİLA VADİSİ CAM TERAS / ARTVİN

 

İl merkezine uzaklığı yaklaşık 12 kilometre olan cam teras, 490 metre rakımda ve Hatila Deresi’nden de 220 metre yükseklikte bulunuyor. Toplam kapladığı alan 50 metrekare olan teras, kaya birleşiminden itibaren 15 metrekarelik bir alanı kaplıyor. Uzunluğu 7 metre, genişliği ise 7.5 metre...

Artvin ile tatilinizi unutulmaz kılmak isterseniz, Doğu Karadeniz'den Doğu Anadolu'ya: Trabzon, Rize, Artvin, Batum ve Erzurum yazımıza göz gezdirmenizi öneriyoruz.

9. TORUL KALESİ CAM TERAS / GÜMÜŞHANE

Gümüşhane kent merkezindeki Torul Kalesi üzerinde yer alan seyir terası 240 metre yükseklikte bulunuyor. Fatih Sultan Mehmet döneminde Osmanlı topraklarına katıldığı bilinen savunma ve gözetleme amaçlı Torul Kalesi’ne yakın mesafedeki zirveye kurulu 90 metrekarelik bir genişliğe sahip olan cam terasa aynı anda 50 kişi çıkabiliyor. Trabzon-Gümüşhane karayoluna yalnızca 2 kilometre mesafede olması nedeniyle ulaşılabilirlik açısından da rahat. Torul Kalesi’nden Zigana ve Sarıç dağlarının manzarası izlenebiliyor.

10. ÇATAK KANYONU CAM SEYİR TERASI / KASTAMONU

Kastamonu’nun Azdavay ilçesindeki Küre Dağları Milli Parkı içinde yer alan Çatak Kanyonu’na inşa edilen cam teras, 450 metre yüksekliğinde. 15 metresi kanyon boşluğunda olmak üzere toplam 33 metre boyunda ve 10 metre genişliğinde çelik konstrüksiyon üzerine yapılan cam teras 250 kişi kapasiteli. Çatak Kanyonu, Azdavay ilçe merkezine yakın konumda ve ulaşımı rahat, seyir terasına doğru arabayla gelirken yol ikiye ayrılıyor ve iki yolun da belli bir kısmına arabayla gidilip sonrasında orman içine yapılmış güzel bir ahşap yolla seyir terasına kadar yürüyüş yolu mevcut...

Cam terastan 7 kilometre uzunluğundaki kanyon boşluğu, el değmemiş doğa, şansınız varsa (hava sisli değilse) yanınıza alacağınız dürbünle kanyon boşluğundaki yaban hayvanlar dahi izlenebiliyor. 21 Temmuz 2017 tarihinde yapımına başlanan Çatak Kanyonu Seyir Terası ilk olarak 4 Eylül 2017 tarihinde ziyarete açılmış. Bayram dolayısı ile oldukça yoğun olan kentten ve diğer ilçelerden yaklaşık 10 bin kişi burayı 1 hafta içerisinde ziyaret etmiş. Cam teraslar içerisinde en güzellerinden biri diyebiliriz.

Karadeniz ile tatilinizi unutulmaz kılmak isterseniz, Batı Karadenizde Sonbahar: Karabük, Sinop, Kastamonu, Bartın, Zonguldak, Düzce, Bolu yazımıza göz gezdirmenizi öneriyoruz.

11. VALLA KANYONU SEYİR TERASI / KASTAMONU

Dünyanın en derin 2. kanyonu olarak gösterilen Kastamonu'daki Valla Kanyonu'na 720 metre yükseklikte seyir terası yapılmış. Öncelikle hemen belirtelim burası bir cam teras değil. Valla Kanyonunun manzarasını size sunan tamamen demirden yapılmış bir seyir terası. Oldukça uzun bir merdiven yolu sonunda ulaşılan seyir terasından manzarayı seyretmek tarifsiz bir duygu. Keşke imkân olsa da buraya da bir cam teras yapılabilse. Ancak şimdilik zor ve engebeli yollar yüzünden yapılması pek mümkün görünmüyor. Valla Kanyonu Seyir Terası yine de ziyaret edilmesi gereken bir yer...

Karadeniz ile tatilinizi unutulmaz kılmak isterseniz, Batı Karadeniz Seyahatimiz: Sinop, Kastamonu, Karabük, Bartın yazımıza göz gezdirmenizi öneriyoruz.

12. ABANA SEYİR TERASI / KASTAMONU

Bir işletmeye bağlı olan seyir terası Karadeniz’in mavi ve yeşili ile süslenmiş. Mükemmel bir konuma ve manzaraya sahip olan Abana Seyir Terası ziyaretçilerine eşsiz bir huzur sunuyor. Burada kahvaltı ile güne başlamak ya da kahve eşliğinde güneşi batırmak apayrı bir zevk. Mis gibi deniz kokusunu içinize çekip manzaraya karşı çayınızı yudumlamak ve tertemiz havayı içinize çekmek de cabası...

Karadeniz ile tatilinizi unutulmaz kılmak isterseniz, Batı Karadenizde Sonbahar: Karabük, Sinop, Kastamonu, Bartın, Zonguldak, Düzce, Bolu yazımıza göz gezdirmenizi öneriyoruz.

13. UZUNGÖL SEYİR TERASI / TRABZON

Çaykara İlçesi'ne 20 kilometre mesafedeki 1250 metre yükseklikte yer alan doğal güzellikleriyle Doğu Karadeniz'in gözde turizm merkezi olan Uzungöl, yüksek dağ peyzajı ve yayla ekosistemiyle orman ekosisteminin birlikte yer aldığı 'tabiat harikası' bir yer olması özelliğiyle öne çıkıyor.

2018 yılında Uzungöl’ü tepeden çok güzel gören bir seyir terası yapıldı. Çelik konstrüksiyon üzerinde ahşap kaplamayla yapılan seyir terasında 300 metrekarelik gezinme alanı var.

Burada güzel fotoğraflar çekebilir, manzaraya dalarak anın tadını çıkarabilirsiniz. Seyir terasının yanında Karadeniz müzikleri çalan minik bir kafe var. Ulaşım zor değil, ister araçla ister merdivenlerle seyir terasına çıkma imkanı mevcut...

Karadeniz ile tatilinizi unutulmaz kılmak isterseniz, Karadeniz Yayla Turu: Trabzon, Rize ve Tokat yazımıza göz gezdirmenizi öneriyoruz.

14. TİLLO KALESİ CAM TERAS / SİİRT

Siirt’te Tillo Kaymakamlığı ile Tillo Köylere Hizmet Götürme Birliği ve Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA)’nın ortaklaşa yürüttükleri çalışma sonucunda 11 Temmuz 2016 tarihinde hizmete açılmış. Toplam maliyeti 383 bin TL olup bu tutarın % 75 oranında hibe desteği Dicle Kalkınma Ajansı tarafından sağlanmış. Tillo Kalesi Cam Teras şu an ülkemizdeki en yüksek cam teras olma özelliğini taşıyor. Botan Vadisi’nin güzelliklerini ayaklar altına seren Tillo Vadisi Cam Terası‘nın vadiden yüksekliği 1100 metre. Çelik konstrüksiyondan yapılan terasın 7 metre uzunluğu ve 5 metre genişliği bulunuyor. Teras üzerinde bulunan korkulukların boyu ise 1.30 metre...

15. KIZILCAHAMAM SOĞUKSU SEYİR TERASI / ANKARA

Soğuksu Milli Parkı içerisindeki çevre yolu boyunca uzanan 4 farklı tepe noktasında yapılan seyir teraslarının ilki ve en büyüğü burası. Bir yere kadar arabayla gidip ondan sonra yaya, bisiklet veya arazi araçlarıyla ulaşılıyor. Biz yürüyerek yaklaşık 1 saatte vardık. Diğer seyir teraslarına da çevre yolu üzerinden devam edildiğinde ulaşılıyor. Milli parka gelip de bu seyir teraslarının birinden bakıp bu güzel manzaraları görmeyen Soğuksuyu gördüm dememeli...

Ankara'nın Karadenizi ile tatilinizi unutulmaz kılmak isterseniz, Bozkırdaki Orman: Kızılcahamam Soğuksu Milli Parkı yazımıza göz gezdirmenizi öneriyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder