18 Temmuz 2023

Baş Döndüren Derinlik: Türkiye'nin 18 Kanyonu

Türkiye'de bulunan kanyonların gizemli dünyasına yolculuğa çıkmaya hazır mısınız?

Türkiye bir kanyon cenneti… Anadolu coğrafyası oldukça zengin doğası ile bünyesinde çok sayıda kanyonu barındırmaktadır. Son zamanlarda giderek büyük ilgi gören kanyonlar dik ve derin yamaçları, heyecan veren yapılarıyla dikkat çeken görkemli yeryüzü şekilleridir. Kanyon yamacını oluşturan kayaçların çeşitli özellikleri, bitki örtüsü, akarsu gibi çevre özellikleri kanyonların çekiciliklerini artırmaktadır. Yüzyıllar boyunca suyun dev kayaları aşındırması ile oluşan kanyonlar, dar ve dolambaçlı yapıları ile oldukça ürkütücü ama eşsiz bir görsel şölen sunar insanlara...

Türkiye'de kanyonların turizme açılmasında, turizmin geliştiği bir yörede bulunmak ve ulaşım olanakları önemli rol oynamaktadır. Kanyonlar turistleri manzara seyretmek, doğa yürüyüşü, su sporları, kaya tırmanışı, macera ve heyecan yaşamak gibi nedenlerle kendine çekmektedir.

Türkiye, kanyonlar bakımından oldukça zengin bir ülke. Türkiye’de kanyonlar bölgesi olarak özellikle; kanyonlar şehri Kastamonu'da Küre Dağları üzerinde, Karabük, Artvin, Antalya, Muğla, Uşak, Aksaray ve Erzincan'da bulunmaktadır. Doğa, fotoğraf ve trekking tutkunuysanız bu kanyonları mutlaka görmelisiniz. İşte Türkiye'de görmeniz gereken 18 kanyon...

1. ÇATAK KANYONU / KASTAMONU

Kastamonu'nun doğal güzellikleri ile iç içe olmak ve bol oksijenden sersemlemek istiyorsanız kanyonları ve milli parkları mutlaka ziyaret etmelisiniz. Bu doğal güzelliklerden en çok dikkat çekenler ise Küre Dağları Milli Parkı'nda yer alan 3 kanyon; Çatak, Horma, Valla. Bu kanyonları sırasıyla gezelim.

Çatak Kanyonu dünya üzerindeki en büyük 4. kanyon olma özelliğine sahip, uzunluğu kuzey ve güney yönlerinde 6 kilometre. Çatak Kanyonu, Azdavay ilçe merkezine yakın konumda ve ulaşımı rahat, seyir terasına doğru arabayla gelirken yol ikiye ayrılıyor ve iki yolun da belli bir kısmına arabayla gidilip sonrasında orman içine yapılmış güzel bir ahşap yolla seyir terasına kadar yürüyüş yolu mevcut...

Yürüyüşten sonra cam seyir terasına ulaşmış oluyorsunuz. Çatak Kanyonu’na inşa edilen cam teras, 450 metre yüksekliğinde. 21 Temmuz 2017 tarihinde yapımına başlanan Çatak Kanyonu Seyir Terası ilk olarak 4 Eylül 2017 tarihinde ziyarete açılmış. Bayram dolayısı ile oldukça yoğun olan kentten ve diğer ilçelerden yaklaşık 10 bin kişi burayı 1 hafta içerisinde ziyaret etmiş.

Teras manzarası çok güzel, vadi ayaklarınızın altında kalıyor. Cam terastan 7 kilometre uzunluğundaki kanyon boşluğu, el değmemiş doğa, şansınız varsa (hava sisli değilse) yanınıza alacağınız dürbünle kanyon boşluğundaki yaban hayvanlar dahi izlenebiliyor.

Karadeniz ile tatilinizi unutulmaz kılmak isterseniz, Batı Karadenizde Sonbahar: Karabük, Sinop, Kastamonu, Bartın, Zonguldak, Düzce, Bolu yazımıza göz gezdirmenizi öneriyoruz.

2. HORMA KANYONU / KASTAMONU

Bir kanyon hayal edin ki başından sonuna kadar yürüyebileceğiniz ve yürüyüş sonunda harika bir şelale göreceğiniz... Horma Kanyonu özel olarak planlanmış doğal yürüyüş alanlarına ve dinlenme noktalarına ev sahipliği yapıyor. Horma Kanyonu'na vardığınız zaman kanyonun girişinde bulunan otoparka aracınızı park ederek 3 kilometrelik büyüleyici bir yürüyüşe başlıyorsunuz. Sorun şu ki kanyon yürüyüşünü tamamladıktan sonra iki seçenek var; ya geri dönüp 3 km daha yürüyeceksiniz ya da taksiye binip arabayı bıraktığınız kanyon girişine ana yoldan döneceksiniz.

Yürüyüşünüzde size dere ve kuş sesleri, endemik bitkiler, yosunlar, uçurumlar, yeşilin ve sarının farklı tonları, ağaçlar, kayalar eşlik ediyor. Yürüyüş hızınıza göre ortalama 1-1,5 saat arasında sürüyor.

Horma Kanyonu, Zarı çayı üzerinde olup suyun taştaki kireçleri aşındırması ile oluşan derin kazanlar şeklinde çukurlar mevcut...




Tüm ihtişamıyla sizi içine çeken bir yer Horma Kanyonu. Havasını solumalı, kayalarına dokunmalı, akan suyun ritmini hissetmeli burada insan...


Kanyonda küçük şelaleler var ama açıkçası şelaleden çok sarp kayalıklar daha ilgi çekici...

Kanyonun içerisinden akan dere bu yolun sonunda harika bir görüntüsü olan Ilıca Şelalesi olarak dökülüyor. Su yaklaşık 10 metre yükseklikten dökülüyor ve bu suyun döküldüğü yerde doğal olarak bir havuz oluşmuş.

Türkiye'nin her bölgesini gezmiş olarak diyoruz ki burası ilk 3'te yer alır. Sağlık koşulları imkan veren herkesin kanyonu görmesini tavsiye ederiz, ülkemizde böyle bir kanyonun olması bizi çok heyecanlandırdı. Fotoğraflar gözümüzle gördüğümüz detayları maalesef yeterli derecede sizlere aktaramıyor.

Karadeniz ile tatilinizi unutulmaz kılmak isterseniz, Batı Karadenizde Sonbahar: Karabük, Sinop, Kastamonu, Bartın, Zonguldak, Düzce, Bolu yazımıza göz gezdirmenizi öneriyoruz.

3. VALLA KANYONU / KASTAMONU

Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesinde bulunan Valla Kanyonu, dünyanın en derin 2. kanyonu. Küre Dağları’nın parçalanmasıyla oluşan bu kanyon, 12 km uzunluğunda ve 800 metre derinliğinde. Ayrıca yüksek kaya duvarlarının, kimi zaman 1200 metrenin üzerine çıktığını da ekleyelim. 2010 ve 2012 yıllarında kaybolan ve daha sonra kurtarılan doğa gruplarının olduğu ve 1 kişinin hayatını kaybettiği kanyon, profesyonel ekipler için bile fazlasıyla tehlikeli...

Ana yoldan sonra yaklaşık 18-20 km stabilize bozuk bir yol var. Yol bitince Muratpaşa Köyüne geliyorsunuz. Köyden sonra orman içinden yokuş aşağıya 1150 metre yürümeniz gerekiyor. Kanyonun, yukarıdaki yürüyüş yolundan görünüşü...


Karadeniz ile tatilinizi unutulmaz kılmak isterseniz, Batı Karadenizde Sonbahar: Karabük, Sinop, Kastamonu, Bartın, Zonguldak, Düzce, Bolu yazımıza göz gezdirmenizi öneriyoruz.

4. TOKATLI KANYONU / KARABÜK

Safranbolu'nun İncekaya köyünde yer alan Tokatlı Kanyonu, Hızar Çayı'nın yatağındaki kireç taşı tabakalarının binlerce yılda aşınması sonucunda oluşmuş. Tokatlı Kanyonu, Kristal Terası ile yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisini gören noktalardan biri...


Şehrin büyüsüne kapılacağınız, doğanın en güzel hallerini gözler önüne seren kanyondan çevreyi izleyebileceğiniz cam bir seyir terası mevcut. Kanyon üzerinde kurulu cam terasın yapımı 1 ay kadar kısa bire süre içerisinde gerçekleşmiş. 80 metre yüksekte inşa edilen cam teras, 75 ton ağırlığı kaldırabilecek güce sahip olsa da genelde 30 kişilik gruplar halinde hizmet veriyor. Gitmek isteyenlere tavsiye ederiz çünkü manzarası bir hayli güzel...


Kanyonda gezerken göreceğiniz İncekaya Su Kemeri de doğanın içinde gizlenmiş tarihi bir yapı… Su kemeri Sultan 3. Selim döneminde sadrazamlık görevinde bulunan İzzet Mehmet Paşa tarafından inşa edilmiş.

Tokatlı Kanyonu'na giriş yapıldıktan sonra tahta merdivenlerden aşağıya doğru yürünüyor. Tokatlı Kanyonu yürüyüş parkuru yaklaşık olarak 9 km civarında. Doğanın en güzel hallerini gözler önüne seren Tokatlı Kanyonu'nda mağara yapıları da göreceksiniz.

Karadeniz ile tatilinizi unutulmaz kılmak isterseniz, Batı Karadenizde Sonbahar: Karabük, Sinop, Kastamonu, Bartın, Zonguldak, Düzce, Bolu yazımıza göz gezdirmenizi öneriyoruz.

5. SIRÇALI KANYONU / KARABÜK

Safranbolu merkeze yaklaşık 12 kilometre uzaklıkta yer alan Sırçalı Kanyonuna, Konarı köyü ya da Yazıköy üzerinden araba ile ulaşılabilir, yol bir yere kadar asfalt sonrası ise mucur. Sırçalı Kanyonu olarak bilinen bu bölgeye aynı zamanda Düzce Kanyonu da deniliyor. Sırçalı Kanyonu namı diğer Taş Teras'ın altındaki taşın koparak düşmesi sonucu doğal bir taş teras oluşmuş. Turizme kazandırılması gereken bir kanyon; manzarası güzel, sessiz sakin huzurlu bir yer...


Karadeniz ile tatilinizi unutulmaz kılmak isterseniz, Batı Karadenizde Sonbahar: Karabük, Sinop, Kastamonu, Bartın, Zonguldak, Düzce, Bolu yazımıza göz gezdirmenizi öneriyoruz.

6. KÖPRÜLÜ KANYON / ANTALYA


Köprülü Kanyon Milli Parkı ülkemizin en turistik kanyonlarından biri. Akdeniz Bölgesinde, Antalya'nın Manavgat ilçesi sınırları içerisinde yer alıyor. Milli parka, Antalya - Manavgat karayolunun 49. km’sinden ayrılan asfalt bir yol ile gidiliyor. Bu yol, Akdeniz sahillerinden ayrılıp Taşağıl’dan geçerek Beşkonak’a ulaşıyor. Park, Bolasan ile Beşkonak arasında, ortasından Köprü çayı akan bir vadide yer alıyor. 


Ülkemizde bulunan nadir kanyonlardan biri olan Köprülü Kanyon Milli Parkı, pek çok güzelliğe sahip. Yaklaşık 15 km uzunluğunda ve 100 m derinliğinde olan bu kanyon, harika manzarası ile insanları büyülüyor. Aynı zamanda, rafting tutkunları için de son derece önemli yerlerin başında geliyor. Irmağın değişken karakteri, rafting sporu için ideal bir alan oluşturuyor. Ağaçlarla gölgelenen nehir kenarındaki günübirlik ve kamp kullanma alanları, milli parkın en önemli aktivitelerini teşkil ediyor.


Antalya ve Akdeniz'deki antik kentlerin öyküsünü öğrenmek isterseniz, 2020 Patara Yılında: Antalya'daki Antik Kentler yazımıza göz gezdirmenizi öneriyoruz.

7. TAZI KANYONU / ANTALYA


Tazı Kanyonu, Antalya'nın Manavgat ilçesi Beşkonak mahallesi Gaziler köyü içerisinde yer alan bir kanyon vadi. Köprülü Kanyon Milli Parkı sınırları içerisinde bulunan Tazı Kanyonu da komşusu olduğu Köprülü Kanyon ve diğer kanyonlar gibi akarsuların vadi toprağını aşındırması sonucu oluşmuş. Kanyonun oluşumunun buzul çağına dayandığı tahmin ediliyor. Tazı Kanyonu'nun yan duvarlarının 200 metre ile 400 metre yüksekliğinde olduğu söyleniyor.


Antalya ve Akdeniz'deki antik kentlerin öyküsünü öğrenmek isterseniz, 2020 Patara Yılında: Antalya'daki Antik Kentler yazımıza göz gezdirmenizi öneriyoruz.

8. SAKLIKENT KANYONU / MUĞLA

Saklıkent, 18 km uzunluğunda, 300 metre yüksekliğinde bir kanyon. Saklıkent Kanyonunda yürüyüş yapabilir ve çevredeki bütün müthiş doğa harikası yerleri keşfedip tadını çıkarabilirsiniz. Saklıkent Kanyonuna girdikten sonra, çayın üzerine kurulan yerlerde oturup bir şeyler yiyebilirsiniz. Kanyon duvarına tutturulmuş tahta iskelelerin üzerinden kanyonun içerisine doğru yürümeniz gerekiyor. Bu platformdan ilerlediğinizde kanyonun esas girişine ulaşıyorsunuz.


Kanyonun başında müthiş bir çağıltıyla dökülen su kaynağını görüp geri dönmeyin. Sıcak havada buz gibi suyu ile doğanın keskin bıçağı Saklıkent içerisinden yürüyün ve doğal güzelliği görün. Kısa bir süre buz gibi sulardan geçtikten sonra, kanyonun derinliklerine doğru ilerliyorsunuz. Coşkun suların kolayca aşındırdığı kalkerli arazide, fay çatlaklarının da yardımıyla sarp bir kanyon oluşmuş. Yer yer çok dar ve engebeli kesimlerden geçmek, diz hizasına kadar suya girmek gerekiyor. Sonuna kadar gitmek zor, belli bir yerden sonra ilerlemek zorlaşıyor.

Ege'nin gezilip görülesi başka güzel yerleri için Güneşin Ülkesi: Güney Ege ve Batı Akdeniz Turu yazımızı okuyabilirsiniz.

9. ULUBEY KANYONU / UŞAK

77 kilometre uzunluğa sahip Ulubey Kanyonu, Amerika’nın meşhur Arizona Eyaleti’ndeki Büyük Kanyonu’ndan sonra dünyanın en büyük 2. kanyonuymuş. Kanyon boyunca, Antik Dönemden kalma su kanalları, kaya mezarları ve mağaralar yer alıyor.

Ulubey Kaymakamlığı tarafından 2015 senesinde hizmete sunulan Kanyon Cam Teras Park’ta 300 metrekarelik bir kafeterya ve 135 metrekarelik camdan oluşan seyir terası bulunuyor. Cam teras üzerinde metrekareye düşen ağırlık ise 801 kg. 30 mm kalınlığa sahip olan camlar kurşungeçirmez özellikteymiş. Ulubey Cam Teras 150 metre yükseklikte bulunuyor.

10. LEVENT VADİSİ KANYONU / MALATYA


ABD'deki Büyük Kanyon'a benzetilen bir diğer kanyon da Levent Vadisi'nde... 65 milyon yıl öncesine dayanan kaya oluşumlarının bulunduğu Malatya'nın Akçadağ ilçesindeki Levent Vadisi'nin ulaşımı kolay ancak araç ile seyir terasının bulunduğu yere kadar inilmiyor, yürümek gerekiyor. Vadi son derece ilginç jeolojik oluşumlar, uçurumlar ve duvar kısımlarında kaya kabartmalarının hakim olduğu yüzlerce mağarayı da içerisinde barındırıyor. Manzara her yerden görülebildiği için kanyonu yukarıdan izleyebilirsiniz. Milyonlarca yıl öncesine tarihlenen kayaç oluşumları ve muhteşem manzarasıyla Levent Vadisi...

Malatya'nın gezilip görülesi başka yerleri için Güneş Doğudan Doğar: Malatya, Elazığ, Bingöl, Muş, Bitlis, Van, Ağrı, Iğdır yazımızı okuyabilirsiniz.

11. TOHMA KANYONU / MALATYA

Tohma Kanyonu, Malatya'nın Darende ilçesinde bulunan bir kanyon. Kanyonda bitki örtüsü selvi, çınar, söğüt ve incir ağaçlarından oluşuyor. Ahşap yaya köprüleri, küçük şelaleler, su çarkları, yürüyüş yolları ve çay bahçeleri, kanyonu turistik bir cazibe merkezi haline getirmiş.

Kanyondaki Somuncu Baba Türbesini gezdikten sonra kanyonda yürüyüş yapabilirsiniz. Boylu boyunca uzanan kayaların altında yürüyüş yaparken dere sesi yürüyüşünüze eşlik ediyor. Çevre düzenlemesi hoş, yürüyüş alanı geniş...

Kanyonun bir ucu çilehane tarafına, bir tarafı kudret havuzuna uzanıyor. Kudret Havuzu, yaz kış su sıcaklıkları değişmeyen, birbirine bağlı 3 ayrı havuzdan oluşuyor. Kanyon çevresinde ücretsiz mesire alanları ve özel işletmeler bulunuyor.


Malatya'nın gezilip görülesi başka yerleri için Güneş Doğudan Doğar: Malatya, Elazığ, Bingöl, Muş, Bitlis, Van, Ağrı, Iğdır yazımızı okuyabilirsiniz.

12. ŞUĞUL VADİSİ KANYONU / SİVAS

Sivas Gürün ilçe merkezine yaklaşık 5 kilometre mesafede bulunan Türkiye'nin keşfedilmemiş doğa harikası Şuğul Kanyonu (Şuğul Vadisi), doğal ve tarihi güzellikleri bir arada barındırıyor. Malatya'daki kanyona ithafen "Gürün Tohması" da denilen bölge, Mağarabaşı ve Kuşkayası mevkilerinde yer alıyor. Birinci derece arkeolojik sit alanı olan yerde vadi, kanyon, şelale, mağara hepsi bir arada...

Şuğul Kanyonu, kaynağı Gövdeli Dağı olan ırmağın aktığı, etrafı dik kayalarla çevrili dar vadiden oluşuyor. Birçok canlıya ev sahipliği yapan kanyon, dört mevsim ziyaretçilerini bekliyor. Vadideki derede kırmızı benekli alabalık başta olmak üzere birçok tatlı su balığı, kanyon boyunca da farklı büyüklükteki mağaralar ilgi çekiyor.

Kanyonun başlangıcından bitimine kadar 4 saatlik bir yürüyüş ile gezilebiliyor. Tamamını yürürseniz, granit kayalıklar üzerinde Luvi hiyeroglifi ile yazılmış yazıtlar olduğu söyleniyor. Yazının ilk olarak 1879 yılında coğrafyacı ve arkeolog Charles Wilson tarafından fark edildiği biliniyor.


Sivas'ın gezilip görülesi başka yerleri için Güneş Doğudan Doğar: Malatya, Elazığ, Bingöl, Muş, Bitlis, Van, Ağrı, Iğdır yazımızı okuyabilirsiniz.

13. DEĞİRMENDERE VADİSİ KANYONU / ŞANLIURFA


Değirmendere Kanyonu ve kanyon girişindeki “Halfeti’nin gerdanı” denilen asma köprü Halfeti’nin kültürel ve doğal değerlerinden...

Değirmen Deresi, Eski Halfeti'de bulunan doğal bir kanyon. Değirmenderesi Vadisi yürüyüş parkuru, göz pınarlarından başlayıp su gözüne kadar olan yaklaşık 2 km'lik bir alanı kapsıyor. Zengin doğal bitki örtüsüne sahip...


Halfeti'nin gezilip görülesi başka yerleri için Sualtındaki Sakin Şehir: Halfeti yazımızı okuyabilirsiniz.

14. YERKÖPRÜ ŞELALESİ KANYONU / MERSİN


Orta Toroslar’dan doğan Göksu Nehri'ni besleyen Ermenek Çayı'nın uzun yıllarca toprağı aşındırmasıyla oluşan Mersin'in Mut ilçesindeki Yerköprü Şelalesi kanyonu, kendine özgü ekosistemi, derin vadi içerisindeki eşsiz rengi, çevresindeki bitki örtüsü ve metrelerce uzunluğundaki dik yamaçları ile harika manzaralar sunuyor.

 

Kanyonun içindeki şelaleye ulaşmak için 30-45 dakika yürümeniz gerekiyor. Yol giderken yokuş, dönerken tırmanış; üstelik yaz mevsiminde giderseniz kavurucu güneş altında. Ama o kadar güzel bir kanyonda yürüyorsunuz, o kadar etkileyici yerlerden geçiyorsunuz ki hiç gocunmuyorsunuz.


Mersin’in bu güzelliği, doğa anıtı olarak korumaya alınmış. Şelalede tesis yok, ateşli piknik ve içinde yüzmek yasak; buraların korunması adına yerinde kararlar. Şelaleye gitmek için arabanızı park ettikten sonra yürüyerek Ermenek çayının yarıp geçtiği kanyonun üzerine kurulan bir köprüden geçiyorsunuz.

Şelale 29 metreden dökülüyor. Mersin’in sıcak havası ve su buluşunca burada tropik adaya benzeyen bir fauna oluşmuş. Burada güzel bir izleme platformu var, sıcağın altında yürüdükten sonra buradan şelaleyi izlerken serinlemek çok iyi geliyor, ayrılmak istemiyorsunuz. Belki isim yapmış şelaleler kadar sulak değil ama suyun turkuazlığı, yosunların, bitkilerin fosforlu yeşilimsi hali, çam ağacı boyuna varmış pespembe zambak ağaçları, içinde bulunduğu gizemli kanyon…


Mersin'in gezilip görülesi başka yerleri için Doğu Akdeniz'in Saklı Cenneti: Mersin yazımızı okuyabilirsiniz.

15. KAPIKAYA KANYONU / ADANA


Adana’ya 40 km uzaklıkta yer alan Karaisalı ilçesinde bulunan kanyonu, Seyhan Nehri’nin batı kolu olan Çakıt Deresi şekillendirmiş. Kapıkaya Kanyonu doğa yürüyüşü, yamaç tırmanışı ve fotoğraf meraklılarının mutlaka görmeleri gereken doğal bir güzellik. 20 km uzunluğa sahip, yüksekliği de ortalama 200 metre kadar. Kanyonun yürüyüşe açık olan bölümü, Kapıkaya Köyü'nden başlıyor, Çakıt Çayı boyunca 7.2 km devam ediyor.


Kanyon, Varda Köprüsü'ne 2 km uzaklığında. James Bond filminin bir sahnesi Varda Köprüsünde çekilince dünyanın dikkatini çekmiş.


Adana'nın gezilip görülesi başka yerleri için Çukurova'nın Kalbi: Adana yazımızı okuyabilirsiniz.

16. SADAĞI KANYONU / BURSA

Kanyon, Bursa'nın 55 km güneybatısında, Orhaneli ilçesi Sadağı köyünde bulunuyor. Bursa'nın 2.büyük kanyonu olarak kabul edilen Sadağı Kanyonu, coğrafi özellikleriyle ön plana çıkıyor.

Bir doğa harikası olan Sadağı Kanyonu Tabiat Parkı içerisinde yer alan kayalıklar arasında kaya hamamı da bulunuyor. Kanyon 12 km uzunluğunda ve tamamını yürürseniz, kanyon duvarlarında insan ve hayvan tasvirleri olduğu söyleniyor.


Sadağı Kanyonu milli parklar tarafından koruma altına alınmış. Kuş cıvıltıları  ve eşsiz yeşilliklere sahip...

Bursa'nın gezilip görülesi doğal yerleri için Velhasıl Bursa Sudan İbarettir: Gölyazı, Suuçtu, Tirilye, Mudanya yazımızı okuyabilirsiniz.

17. ŞAHİNDERE KANYONU / BALIKESİR

Altınoluk bölgesinin hayat damarı Şahindere Kanyonu, buz gibi suyu ile kendine macera arayanlar için birebir... Kaz Dağlarından çektiği temiz oksijen içeren havayı ovaya dağıtan, denizden aldığı iyotlu havayı da dağa çıkartarak adeta bir baca görevi üstlenen, bölgeyi oksijen çadırına çeviren Altınoluk'taki doğa harikası bir kanyon. Yaklaşık 600 metre yüksekliğinde, 27 km uzunluğundaki kanyon ucu bucağı olmayan çeşit çeşit ağaçları ile oksijen dolu bir mağara gibi...


İsviçre Alplerinden sonra dünyanın en zengin 2. oksijen bölgesi olarak bilinen kanyon, solunum yolu hastaları için de şifa kaynağı. Kanyon, yıllardır macera tutkunlarının, yürüyüş yapmak, fotoğraf çekmek ya da serinlemek isteyen doğaseverlerin gözde mekanlarından biri. Milli park sınırları içerisinde ve koruma altında olan kanyon, doğu ve batısındaki patikalardan yürüyerek gezilebiliyor. Kanyonda dere kenarında piknik yapmak için masalar bulunuyor.

Balıkesir'in gezilip görülesi başka yerleri için Kaz Dağlarının Eteklerinde: Balıkesir ve Çanakkale yazımızı okuyabilirsiniz.

18. IHLARA VADİSİ KANYONU / AKSARAY

Kapadokya geziniz sırasında sizi en çok büyüleyecek duraklardan biri olacak Ihlara Vadisi. Türkiye'nin en büyük kanyonlarından olan Ihlara Vadisi, 14 km’lik uzunluğa ve yer yer 100 metreyi bulan derinliğe sahip. Hristiyanlığın Anadolu’ya yayıldığı yer olarak bilinen vadide yer alan 100 kadar kiliseden, 14 tanesi ziyarete açık. Kısa yürüyüşlerle bu kiliselere ulaşabilirsiniz. Kırkdamaltı Kilisesi’nde Anadolu Selçuklu Sultanı 2.Mesud’un da bir tasviri bulunuyor. Selçuklular, bölgede yaşayan Hristiyanlara karşı hoşgörülü davranmış ve himayelerine almışlar. Ihlara Vadisi, Selime’de, Selime Katedrali’nde sona eriyor. Ayrıca vadi içindeki Melendiz Çayının kenarında ağaçların gölgesine yerleşmiş lokantalarda tarihin ve doğanın içinde bir şeyler yemeniz içmeniz de mümkün. Eğer vadi yürüyüşü için zamanınız yoksa, vadiyi tepeden görmek için Ihlara kasabasında vadi başına aracınızla giderek tepeden fotoğraflar çekebilirsiniz. Gerçekten görülmeye değer bir yer...

Kapadokya'nın gezilip görülesi başka yerleri için Güzel Atlar Ülkesi: Kapadokya yazımızı okuyabilirsiniz.


Tırmanış, hiking, rafting veya zipline ile adrenalin düzeyini yükseltmek mi daha cazip geliyor yoksa sakin bir yürüyüş sonrası oturup çay kahve içmek mi? Belki de sadece yol üzerindeki seyir terasından bir bakıp çıkmak istersiniz? Dünyanın farklı coğrafyalarında olduğu gibi, Türkiye’de kanyonların bulunduğu sahalarda son zamanlarda manzara çekiciliğini sağlamak amacıyla cam teraslar yapılıyor. Bu teraslarla ilgili Gözümüz Yükseklerde: 15 Seyir Terası yazımızı okuyarak devam edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder