31 Temmuz 2023

Zamanın Tanıkları: Anadolu'nun 32 Saat Kulesi


Ülkemiz, kültürel ve tarihi geçmişini yansıtan eserlerle doludur. Saat kuleleri de bu zengin mirasın nadide örneklerindendir. Şehirlerin gizli süsüdür saat kuleleri, en dikkat çekici yapısı değildir belki fakat olmayışı eksikliğini hissettirir bize.

İcadı devrim olarak nitelenen mekanik saat, elektroniğe dönüşmeden, insanların evlerinde, ceplerinde, kollarında görünmeden ve bu kadar küçülmeden çok daha önce, kent meydanlarında, civardaki herkesin rahatlıkla görebileceği büyüklükte ve yükseklikteydi. Saat kulelerinin Avrupa’daki yapımına 13. yüzyılda başlanmış, kuleler 14. yüzyılda iyice yaygınlaşmıştı. Batı’da çoğunlukla kilise ve saray binalarına dikilirken Osmanlı’da meydanlara ve özellikle tarihi yapıların yakınına inşa edildi. İlk örneği 16. yüzyılda Üsküp’te yapılan saat kulesi oldu, zamanla Anadolu’nun içlerine kadar girdi.

Saat Kulesi yapma geleneği Avrupa'da 14.yüzyılda başlamasına rağmen, Osmanlı topraklarında 18.yüzyılda görülmeye başlar. Anadolu'da ilk örnekleri 19.yüzyıl başında görülür. Saat kulelerinin Anadolu’nun içlerine kadar yayılmasının en önemli sebebi, 2. Abdülhamid’in tahta çıkışının gümüş yılı anısına 25. yıldönümünde (1901-1902) valilere, saat kulesi yapımıyla ilgili göndermiş olduğu fermandır.

Şehir ve kasabaları süsleyen birer anıt olan saat kuleleri kentin en yüksek yerine ya da her yerden görülen alanlara yapılmış. Zamanın mimari üslubunu yansıtan saat kulelerinden yalnızca 50 tanesi günümüze ulaşabilmiş. Bu listemizde sizi birbirinden farklı mimarileri ile ülkemizdeki 32 saat kulesi ile buluşturuyoruz. Hem bu dönemde hem de farklı dönemlerde yapılan bu eşsiz eserleri birlikte keşfedelim. Şu an bulunduğunuz konumdan zamana tanıklık etmek istiyorsanız haydi başlayalım!

27 Temmuz 2023

Toprakla Suyun Buluşması: 27 İlimizdeki Göller


Havalar ısınırken hepimiz serin bir yerler arar olduk. Kışın rehavetini ve havanın sıcaklığını atlatmaya çalışırken doğa ile iç içe olma arzularımız da ön plana çıkmaya başladı. Bir yandan deniz tatilleri yapılmaya başlandı, diğer bir yandan da kültür turlarına katılımlar artarak kısa ya da uzun soluklu gezilere çıkılmaya başlandı. Türkiye nasıl bir tatil yapmak isterseniz ona karşılık verebilecek ender ülkelerden biri. Doğa, tarih, huzur, deniz ve aklınıza gelecek birçok farklı dinlenme seçeneğini bir arada yaşayabileceğiniz ülkemizde nereye gidiyor olursanız olun, doğal ve tarihi güzellikler hep karşınıza çıkıyor.

Ülkemizin her karış toprağı altın mahiyetinde. Memleketin dört bir yanı ayrı bir doğal güzelliğe ev sahipliği yapıyor. Taşından toprağına her bir noktası ayrı güzel olan ülkemizin gölleri de bu güzellik yarışında kıyasıya mücadele ediyor. Hepsi bu yarışta başa baş olsa da içlerinden bazıları bir adım öne çıkıyor. Yaban hayat açısından büyük önem taşıyan, insanlara ferah bir nefes aldıracak manzaralar sunan göller ne yazık ki yanlış su politikaları, kirlilik gibi tehlikelerle karşı karşıya. Ülkemizin doğal güzellikleri, yanlış politikalar sonucu yok olmadıkça çok güzel. Bu yazımızda, bu doğa değerlerinin gelecek kuşaklara kalmasını da umarak ülkemizin en güzel göllerini sizler için derledik. Gelin, Türkiye’nin birbirinden değerli, sizlere ferah bir nefes aldıracak göllerine doğru yolculuğa çıkalım. Göllerin oluşturduğu benzersiz manzaralar sizleri bekliyor.

25 Temmuz 2023

Bulutlara Doğru: Anadolu'nun 25 Dağı

Türkiye, coğrafi güzellikler yönünden zengin bir ülke. Her bölgenin ve hatta her şehrin kendine özel güzellikleri var. Hepsi de bizler tarafından keşfedilmeyi bekliyor. “Ben ülkemizin tüm güzelliklerini gezdim gördüm, daha az kişi tarafından keşfedilmiş noktalar arıyorum” diyorsan Türkiye’nin en yüksek dağlarına tırmanmaya başlayabilirsin. Tırmanmak gözüne zor geliyorsa sen en iyisi okumayla başla.

Dağlar bulundukları yere göre yükseltisi fazla olan alanlardır. Türkiye'deki dağlar doğu ve batı doğrultusunda uzanır. Bu dağların yükseltileri kuzey ve güney yönündekilerde birbirlerine yakınken Doğu Anadolu Bölgesi'ne doğru yükseltileri daha da artar. Türkiye'deki dağların oluşumu oldukça farklılık gösterir.

Türkiye Alp-Himalaya Orojenez kuşağında yer alan dağlık bir ülkedir. Ortalama yükseltisi 1132 metredir. 1500 metrenin üzerindeki dağlık alanlar geniş alan kaplar. Türkiye yüz ölçümünün yaklaşık yarısını dağlar oluşturur. Dağlar ülke topoğrafyasının engebeli olmasının temel nedenidir.

24 Temmuz 2023

Yeraltından Notlar: Türkiye'nin 24 Mağarası


Yeryüzünde keşfedilmeyen bir yer kaldı mı? Gün ışığının bile görmediği, gözden ırak, mutlak karanlık bir yer? Hiçbir ayak izi olmayan, haritalarda yer almayan, zamanın bambaşka bir hızla aktığı bir sığınak? Öyle yerler var. Yerin kalbinde... Yüzlerce, binlerce metre derinde. Deneyimli mağaracılar bu saklı dünyayı keşfe çıkıyor, bir grup maceracı mutlak karanlığa ışık tutuyor. Biz gezginler de bu mağaraları geziyoruz.

Yeraltının etkileyici, gizemli ve büyüleyici oluşumları mağaralar... Kilometrelerce uzayan yapılar sarkıtlar, travertenler, dikitler, göletler ve eski insan yaşamlarına yönelik kalıntılarla dolu. En kuzeyinden en güneyine, en doğusundan en batısına, deniz seviyesinin altından yüksek dağların zirvelerine kadar, her şekil ve konumda bulunan, farklı renk ve desenlerle bezenmiş mağaraları ile mağara zengini bir ülke; Türkiye. Ülkemiz bulunduğu coğrafi konum ve toprak yapısı ile birçok doğal oluşumlu mağaraya sahip. Toroslarda, Orta Anadolu'da, Güneydoğu Anadolu'da, Trakya ve Kuzeybatı Anadolu'da arazi yapısının da etkisiyle binlerce mağara oluşumlarına rastlanıyor.

Ülke topraklarının %40'ı mağara oluşumuna elverişli yapıda. Türkiye'deki mağaraların sayısı 35 bin civarında ve 1100 mağaranın incelenmesi tamamlanmış. Ülkemizde bulunan, birbirinden ilginç ve güzellikleri ile sizleri büyüleyecek olan bu mağaralardan bir kısmı günümüzde gezilebilirken bir kısmı da halen kapalı. Memleketimizin çeşitli yerlerinde, geziler için aydınlatılmış oldukça güzel mağaralar bulunuyor. Turizmin hizmetine sunulmuş olan mağaralar, her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor.

22 Temmuz 2023

Toprakla Suyun Aşkı: Türkiye'nin 22 Şelalesi


Türkiye'de en beğendiğiniz şelale hangisi? Bu zor soruyu size sorduğumuza bakmayın. Biz kendimiz cevaplayabilir miyiz, bilmiyoruz. Fakat şu kadarını biliyoruz ki artık bir şelale listemiz var.

Yolculuktayız... Daimi bir yolcuyuz... Yine yola çıkıyoruz… Ruhumuzu şehirlerin ruhlarıyla kavuşturmak, susuzluğumuzu o şehirlerin sularıyla dindirmek için…

Yurdumuz, muhteşem doğa harikaları ile görülmeye ve gezilmeye değer pek çok cennet köşeye sahip. Gezip görmekle bitmeyecek ülkemizde, birçok doğal güzellik bulunmakta. Eşsiz güzelliklerle dolu olan ülkemizin, şelaleler bakımından da oldukça zengin olduğunu söyleyebiliriz. Hem karlı dağlara, hem de dik ve kayalık vadilere sahip olduğumuz için nefes kesen güzellikte şelalelerimiz var. Doğal güzellikler konusunda oldukça zengin olan Türkiye'de kimilerinden haberdar dahi olmadığımız, denize kavuşmak için metrelerce yükseklikten dökülen öyle güzel şelaleler var ki... Üstelik çoğunun civarında piknik ve seyir alanları da yapılmış. Doğa tutkunları için her tülü imkanı sunan bu topraklardaki en güzel şelalelerden bazılarını sizler için derledik.

20 Temmuz 2023

Can Suyumuz: Türkiye'nin 20 Nehri

Üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye, akarsu bakımından da oldukça zengin bir coğrafyaya sahip. Dağların arasından geçip ovaları aşarak denizlerimize ulaşan pek çok nehir bulunuyor. Sizin için Türkiye'nin görüntüsü ile hayran bırakan en uzun 20 nehrini araştırdık.

18 Temmuz 2023

Baş Döndüren Derinlik: Türkiye'nin 18 Kanyonu

Türkiye'de bulunan kanyonların gizemli dünyasına yolculuğa çıkmaya hazır mısınız?

Türkiye bir kanyon cenneti… Anadolu coğrafyası oldukça zengin doğası ile bünyesinde çok sayıda kanyonu barındırmaktadır. Son zamanlarda giderek büyük ilgi gören kanyonlar dik ve derin yamaçları, heyecan veren yapılarıyla dikkat çeken görkemli yeryüzü şekilleridir. Kanyon yamacını oluşturan kayaçların çeşitli özellikleri, bitki örtüsü, akarsu gibi çevre özellikleri kanyonların çekiciliklerini artırmaktadır. Yüzyıllar boyunca suyun dev kayaları aşındırması ile oluşan kanyonlar, dar ve dolambaçlı yapıları ile oldukça ürkütücü ama eşsiz bir görsel şölen sunar insanlara...

Türkiye'de kanyonların turizme açılmasında, turizmin geliştiği bir yörede bulunmak ve ulaşım olanakları önemli rol oynamaktadır. Kanyonlar turistleri manzara seyretmek, doğa yürüyüşü, su sporları, kaya tırmanışı, macera ve heyecan yaşamak gibi nedenlerle kendine çekmektedir.

Türkiye, kanyonlar bakımından oldukça zengin bir ülke. Türkiye’de kanyonlar bölgesi olarak özellikle; kanyonlar şehri Kastamonu'da Küre Dağları üzerinde, Karabük, Artvin, Antalya, Muğla, Uşak, Aksaray ve Erzincan'da bulunmaktadır. Doğa, fotoğraf ve trekking tutkunuysanız bu kanyonları mutlaka görmelisiniz. İşte Türkiye'de görmeniz gereken 18 kanyon...

15 Temmuz 2023

Gözümüz Yükseklerde: Türkiye'nin 15 Seyir Terası

Ülkemizin sayısız güzelliklerinden gezip görebildiklerimizi burada sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz. Sizce çok gezen mi bilir, çok okuyan mı? Hadi cevabı birlikte arayalım.

Uçurumun kenarından nefes kesen manzaraları kuşbakışı seyretmek ister misiniz? Yüksekler hem coşku verir insana, hem de korku! Türkiye bir kanyon cenneti… Doğaya tepeden bakmak, vadilerin ve derin kanyonların muhteşem manzarasını kuş bakışı izlemek için artık tırmanmak şart değil. Dünyanın farklı coğrafyalarında olduğu gibi, Türkiye’de kanyonların bulunduğu sahalarda son zamanlarda manzara çekiciliğini sağlamak amacıyla cam teraslar yapılıyor. Seyir terasları en iyi yerden en iyi manzarayı ayaklarınızın altına seriyor.

Yüzlerce metre yükseklikte cam tabanlı olarak yapılan seyir terasları, bulunduğunuz manzaranın bir parçasısınız hissi veriyor. Kimi çok korkutucu bulduğunu, ayaklarının titrediğini, kimi de manzaranın büyüsüne kapılarak yükseklik korkusunu yendiğini söylüyor. Cam terasın sonuna kadar gelip bu anı ölümsüzleştirmek de unutulmayacak bir anı olarak kalıyor.

İşte bu cam seyir teraslarının sayısı son yıllarda artıyor. Başınızı döndürecek güzellikteki manzaraları izlemek için artık tur şirketlerinin mutlaka uğradığı bir durak olarak geçiyor. Örneğin Karadeniz turlarında mutlaka görülen noktalar arasında olan Safranbolu’da Tokatlı Kanyonu’nda, Kastamonu’da Çatak Kanyonu’nda, Artvin’de Hatila Vadisi’ndeki cam seyir terasları ziyaretçi akınına uğruyor. Ege turlarında da Uşak’taki Ulubey Cam Teras çok popüler. Daha doğuya gittiğimizde Gümüşhane’de Torul Kalesi’nde, Malatya’da Levent Kanyonu’nda, Siirt’te Tillo Kalesi’nde, Erzurum’da Tortum Gölü’nde birer cam seyir terası mevcut. Ziyaretçilerin buralarda çektikleri harika manzaralı fotoğrafları sosyal medyadan paylaşması ilgiyi gittikçe yükseltiyor.

Her adımında bir cennet saklı olan ülkemizde cam teraslar, son zamanların keşfedilmeyi bekleyen manzaralarını sunuyor. Üzerlerine çıkmak bile büyük cesaret isteyen cam teraslar yerli ve yabancı turistler tarafından oldukça fazla ilgi görüyorlar. Kanyon, şehir ya da göl fark etmez; eşsiz manzaraları ve yaşattıkları yüksek adrenalin ile Türkiye’deki Cam Teraslar ve Seyir Terasları bu yazımızda sizleri bekliyor.