1 Ekim 2018

Ankara'nın Turistik Yüzü: Beypazarı

Hafta sonunda Ankara’ya yakın bir yere gitmeye karar vermiştik. Evden biraz uzaklaşıp Ankara'nın hiç görmediğimiz ilçelerindeki güzellikleri görelim istedik. İpek Yolu üzerinde bir kavşak olan Beypazarı'nda karar kıldık. Beypazarı tüm gününüzü dolu dolu geçirebileceğiniz harika bir gezi rotası. Geleneksel kent dokusu, tarihi Osmanlı evleri ve kültürel renkleriyle örnek bir yerleşim olan Beypazarı, ziyaretçilerini tarihte sıra dışı bir yolculuğa çağırıyor.

Beypazarı´nı ziyaret edenlerin ilk uğrak yeri, şehrin tüm güzelliklerini bir arada görebildikleri ve Türk bayrağıyla her yerden görünen Hıdırlık Tepesi. İlçenin tüm bölgelerine hakim olan tepeden tarihi konakların ve doğal güzelliklerin ön plana çıktığı şehir dokusunu tüm ayrıntılarıyla seyredebilirsiniz.


Restorasyonu tamamlanmış ve hizmete açılmış birçok tarihi konağı barındıran Alaaddin Sokak, yöresel ürünlerin satıldığı tezgahların kurulduğu şehrin en gözde mekanı. Beypazarlı ev hanımlarının tarhana, ev baklavası, cevizli sucuk, bazlama gibi el emeği ürünlerini tadarak alışverişinizi yaparken, Anadolu insanının misafirperver ve içten mizacını tamamen koruyan Beypazarlılar ile sohbet etme fırsatı da bulabilirsiniz. Türkiye´de sadece Beypazarı´nda üretilen ve tazeliğini aylarca koruyan, çay saatlerinin vazgeçilmez lezzetlerinden Beypazarı kurusunu; hem üretim hem satış yeri olan taş fırınlardan tadarak alabilirsiniz. Zaten sokaklarda yürürken ikram ettikleri, burnunuza gelen tereyağlı kuruların kokusuna dayanamayıp almak isteyeceksiniz.


Beypazarı'nda eski ve yeni birçok cami bulunuyor. Alaaddin Camii Beypazarı’na gittiğinizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken tarihi mekanlardan biri...

1178 yılında Sultan Alâeddin Camii olarak Muhiddin Mesud Şah tarafından yaptırılan cami, 1.Alâeddin Keykubad döneminde onarılmış, kapısındaki kitabede yapım tarihi olarak 1221-1225 yazıyor. Beypazarı'ndaki büyük yangınlardan nasibini çokça aldığı biliniyor.

800 yıllık ahşap kolonlu mimarisi çok güzel. Kesme taştan yapılan, çatısı ahşap olan bu güzel tarihi camide zamanda kısa bir yolculuk yapabilirsiniz. Beypazarı'na geldiyseniz, tipik bir Selçuklu eseri olan tek minareli bu yapıyı görmeden geçmeyin.


Eskiden bu topraklarda yetenekli mimarların ve zanaatkarların yaşadığının resmi olan bu sade ve küçük caminin avlusunda, asırlık bir çınarın gölgesinde huzur dolu dakikalar geçirebilirsiniz.


Alaaddin Camii avlusunda Ankara kedisi de objektiflere yakalandı :)


Çarşı içinde bulunan Suluhan Kervansarayı, 17. yüzyılın başında 1683 yılında yapılmış. Klasik Osmanlı şehir içi hanları tarzında olan Suluhan'ın planı kare şeklinde ve iki katlı. Kervansarayın eski görünümüne kavuşturulması için restorasyon çalışmaları yapılmış.



Beypazarı'nda dolap içi banyolarıyla, sofasıyla, sandıklarıyla yöresel tarzda döşenmiş konakları inceleyerek geçmişe kısa bir yolculuk yapabilirsiniz. Yaşayan Müze (Abbaszade Konağı), 19.yüzyılda yapımına başlanılan ve iki yıl içerisinde tamamlanan yan yana iki konaktan biri. Beypazarı'nın kuzeyindeki bir tepenin yamacında kayalıklara sırtını veren konak, Osmanlı döneminin mimari yapısını yansıtıyor. Beypazarı Belediyesi tarafından restore edilen ve "Yaşayan Müze" olarak ziyarete açılan konağın mutfak gibi bölümlerindeki tarihi eşyaların yanı sıra, yörenin en özel kıyafetleri olan "Bindallı" örnekleri de sergileniyor. Ayrıca ziyaretçiler Karagöz-Hacivat oyunu, ebru sanatı, ıhlamur baskısı gibi kültürümüze özgü sanatları uygulamalı olarak deneme fırsatı bulabildikleri gibi yerleşik kültürümüzü de birebir yaşama şansı elde ediyorlar.


Tarihi Hititler'e kadar uzanan ve önemli bir doğal kuş alanı olan İnözü Vadisi Beypazarı'na yolu düşenlerin uğraması gereken bir yer. Beypazarı´nın kuzeyinde yer alan İnözü Vadisi, doğal bitki örtüsü ve kültürel kalıntıları ile oldukça zengin bir görünüme sahip. İnözü çayının aşındırıcı etkisiyle iki tarafı balıksırtı görünümünde yükselen dik kayalardan oluşan vadi, doğa sporlarını sevenler için eşsiz güzellikler barındırıyor. İnözü Vadisi Dostlar Tesisinin içinden geçerek, İnözü çayının üstündeki eski bir köprüden karşı tarafa geçip bu manzarayı izleyebileceğiniz kayalıklara çıkabilirsiniz.



İnözü Vadisine giden yolun girişinde Ayvaşık Mahallesi, Kumsüren mevkinde bulunan Boğazkesen Türbesindeki (Selçuklu Türbesi) lahitlerin, Beypazarı'na ilk gelen Selçuklu Türklerinin  liderlerine ait olduğu ve 13. yüzyılda yapılmış olduğu tahmin ediliyor. 17. yüzyılda Osmanlı döneminde onarım gören eserin, 1995 yılında da yeniden restorasyonu yapılmış. Türbede iki kişinin mezarları bulunuyor... İnözü Vadisi boyunca yola devam ettiğinizde Dostlar Tesisine gelmeden yolun sağ tarafında kalan ve İnözü çayının kenarında yer alan Yediler Türbesi'nde, Horasan'dan geldikleri ve bu bölgede dergah kurdukları rivayet edilen 7 ermiş şahsiyetin mezarı bulunuyor.


Mimariden yemek kültürüne, el sanatlarından günlük yaşama keyifli bir yolculuk yapmak isteyenler için Beypazarı’nı tavsiye ediyoruz. Beypazarı’na gelmişken Nallıhan ve Çayırhan'ı da ziyaret etmek isterseniz öncelikle Biraz Doğa, Biraz Huzur: Nallıhan, Taraklı, Göynük, Mudurnu ve Bolu'nun Gölleri yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder