11 Kasım 2021

Bursa'da Osmanlı Padişahları Turu

Osmanlı’nın beylikten devlete geçişin filizlerinin yeşerdiği ilk başkent Bursa, devletin 36 padişahından kurucu padişahlar olarak bilinen ilk 6 padişahın ebedi istirahatgahıdır. Padişahlar turu rotası Bursa’nın batısından başlayıp doğuya doğru devam eder. Çekirge semtinde külliyesi bulunan şehit padişah 1.Murad Hüdavendigar’ı ziyaret ederek başladığınız turda, Bursa’daki son padişah 2.Murad’ın Bursa’nın en köklü mahallelerinden biri olan Muradiye’deki külliyesine uğrayıp Kaplıca Kapı’dan hisar bölgesine girerek Tophane’deki Osman Gazi ve Orhan Gazi türbelerini ziyaret edebilirsiniz. Yeşil semtine ismini veren Yeşil Külliye’de tarihçilerin ban-i sânî yani 2. kurucu olarak adlandırdığı Çelebi Mehmed’in, kendi sağlığında inşa ettirdiği muhteşem çinileri ve yüksekliği ile baş döndüren Yeşil Türbe’yi fotoğraf karenize alıp, tarih boyunca görkemi ile seyyahları etkileyen Yıldırım Külliyesi ile padişahlar turunu tamamlayacaksınız.

Bilal Kemikli'nin dediği gibi "Bursa, şiir şehridir. Tophane'den başlayarak, Ulucami'ye, oradan Hüdavendigar'a, sonra Yıldırım'a ve nihayet Muradiye'ye değin hep o şiiri okuruz. Bursa'nın fethi derde derman olmuştur." Şiir şehrinde, Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Bursa'da Zaman dizeleriyle bir Bursa turu yapalım.

7 Kasım 2021

Çininin Başkenti: Kütahya

Kütahya porseleni, çinileri, vadi ve yaylalarda kendilerini gösteren doğal güzellikleri, tarihi izleri, kültürel değerleri ve kaplıcaları ile keşfedilmeyi bekliyor.

Kütahya’nın bilinen tarihi Hititler ile başlıyor. Tarih sahnesinde oldukça önemli bir yere sahip olan Kütahya’da gezilecek yerler ise hem tarih meraklılarını hem de doğaseverleri mutlu etmeye yetiyor.

MÖ 1800 ve 1200 yılları arasında Hititler’in sahneye çıkması ile Kütahya’nın bilinen tarihi yazılmaya başlanmış. Ancak bölgede yapılan arkeolojik kazılarda elde edilen buluntular, Kütahya’da ilk yerleşim tarihinin MÖ 2000’li yıllara kadar uzandığını göstermiş. Kütahya tarihi boyunca sırasıyla Hititler, Frigler, Persler, Makedonyalılar, Romalılar, Doğu Roma İmparatorluğu, Anadolu Selçuklu Devleti, Germiyanoğulları Beyliği ve Osmanlı uygarlıklarına ev sahipliği yapmış.

Eskişehir, Kütahya ve Afyon arasında kalan Frig Vadisinden, özel ağaç türlerine ev sahipliği yapan Domaniç Ormanlarına ve Kütahya’da termal turizm açısından önemli değerler olan kaplıcalara kadar pek çok yer, Kütahya’nın turistik önemini gözler önüne seriyor. Özel Kütahya çinileri, seramikleri ve porselenleri ile meşhur olan şehirde, el sanatları günümüzde de canlılığını koruyor. Kütahya seyahatiniz sonrasında kendiniz ve sevdikleriniz için çini ya da seramik hediyelikler alabilirsiniz.

Her karış toprağında yüzlerce hikaye barındıran Kütahya’nın adı, ilk kurulduğunda seramik kenti anlamına gelen Saramorum imiş. Frigler zamanında şehrin adı, Koti’nin kenti anlamına gelen Kotiaeion olarak değiştirilmiş. Selçuklu Türkleri şehri fethedince Kütahiye adını vermiş. Bu isim zamanla günümüzdeki halini almış.

Germiyanoğulları’na başkentlik yapmış olan şehirde o döneme ait eserlerin pek çoğu günümüze dek ulaşabilmiş. Osmanlı Devletine Kütahya ve çevresi Devlet Hatun’un çeyizi olarak verilmiş olduğu için Şehzadeler Şehri olarak da anılmış. Osmanlı döneminde de Anadolu Beylerbeyliği’ne merkezlik etmiş ve bu dönem eserleri korunarak günümüze kadar gelmiş.