26 Kasım 2020

'Anadolu' isminin doğduğu köy: Kızılcahamam Taşlıca

Yol çağırdı önce, sonra yeşil ve sonra sarı… Güzel bir sonbahar gününde, Ankara'nın doğa ve tarih kokan ilçelerinden olan Çubuk'taki Karagöl'den, Kızılcahamam'daki Soğuksu'ya aralarındaki köy yollarından geçip mis gibi havasını teneffüs etmek istedik. Sonbaharın rengarenk boyadığı yollar boyunca ilerledik; kırmızı, kahverengi, altın sarısı yaprakları, ağaçları seyretmeye doyamadık.

Aslında size Karagöl ve Soğuksu'yu anlatacaktık ama yolda karşımıza öyle bir yer çıktı ki orayı anlatmaya karar verdik. Karagöl ve Soğuksu'yu daha önce yazdığımız yazılardan okuyabilirsiniz. Şimdi anlatacağımız yer ise Ankaralı olduğumuz halde daha önce duymadığımız ve bu köy yollarından geçmeyi planlamasak belki de hiç görmeyeceğimiz bir yer: Kızılcahamam ilçesine bağlı Taşlıca Köyü... Yolda ilerlerken bir türbe görüyoruz; Kırmızı Ebe Türbesi. Türbeleri ziyaret etme alışkanlığımızdan dolayı durup birer Fatiha okuyalım diyoruz ve hikaye de orada başlıyor. Hadi gelin birlikte gezelim...

1 Ekim 2020

2020 Patara Yılında: Antalya'daki Antik Kentler

Türkiye, konumu dolayısıyla her zaman dört bir yanı tarih olan bir ülke olmuştur. Anadolu, yüzyıllar boyunca sayısız medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Ülkemizin çeşitli yerlerinde, insanlığın başlangıcından beri her dönemi anlatan ve dünya tarihinde önemli bir yer oluşturan antik kentler var. Antik kentler, tarih boyunca onlarca uygarlığa ev sahipliği yapmış topraklarımızdaki en büyük kültürel kazanımlarımız belki de. Titizlikle yapılan arkeolojik kazılar sayesinde, bu zengin tarih ve kültürle bizzat buluşabilme şansına sahip oluyoruz. Bu kültür mozaiğine ilginiz varsa, yazımıza bir göz atmanızı tavsiye ederiz.

Ülkemizde bulunan antik kentlere her yıl yenileri ekleniyor. Turistik açıdan da büyük önem arz eden bu durum, özellikle son yıllarda ülkemiz tarafından da dikkate alınıyor. Bazen dünyanın çeşitli yerlerinden gelen turistlerin bildikleri ve araştırdıkları yerleri, biz ilk kez duymuş olabiliyoruz. Özellikle geçmişte, yabancı misyonerler ve sözde tarih araştırmacıları ülkemize gelerek bu antik kentlerin bazılarını bulmuş ve buralardaki tarihi eserlerin büyük kısmını çeşitli yollarla ülkemizden kaçırmış.

Gider görürseniz yerdeki küçük bir taşın bile sizi nasıl tarihin içine çektiğini göreceksiniz. Peki, sizi tarihin derinliklerine götürecek en iyi antik kentler hangileri? Muhteşem bir kültürel birikimin üzerinde oturduğumuzu düşünerek bir yazıda Türkiye'deki tüm antik kentlerden bahsetmenin çok uzun olacağını biliyoruz. Hem bu yüzden hem de 2020 Patara Yılı ilan edildiği için ilk olarak Antalya'da mutlaka ziyaret edilmesi gereken 10 antik kenti sıraladık. Bu mekanların birçoğu Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı olduğundan, gezmeye başlamadan önce bir Müzekart çıkartırsanız ören yeri giriş ücretlerini sadece bir kere ödemiş olur ve diğer bütün hepsine girebilirsiniz.

24 Temmuz 2020

Ecdadın Emaneti: Ayasofya Camileri


İstanbul'un simgelerinden olan Ayasofya sadece İstanbul'da mı var? İstanbul'daki Ayasofya'nın Türkiye genelinde aynı adı taşıyan 8 küçük kardeşi var. Yani Bitlis’ten Edirne’ye kadar tam 9 Ayasofya var. Türkiye'de bulunan toplam 9 Ayasofya'nın tamamı ise cami oldu. Bu camilerin biri yine İstanbul'da. Diğerleri Edirne, Kırklareli, İznik, Bitlis, Gümüşhane, Zonguldak ve Trabzon'da bulunuyor. Küçük Ayasofya, İznik Ayasofya, Vize Ayasofya ve Trabzon Ayasofya geçtiğimiz yıllarda ardı ardına ibadete açıldı. En son ise Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi ibadete açıldı. İşte Türkiye'deki Ayasofya'lar...