14 Şubat 2017

Kuzeydoğu İtalya Seyahati: Ancona ve San Marino

Tarih ve kültür meraklılarının akın ettiği ve bağımsız bir ülkeye ev sahipliği yapan Marche bölgesini, mutlaka gezi planlarınıza dahil etmelisiniz. Bölgenin başkenti Ancona. Burası Roma dönemine de ev sahipliği yapmış önemli bir bölge.

Ancona, İtalya'nın Adriyatik Denizi'ne kıyısı olan bir liman kenti ve en büyük ticaret limanı. Kentte gemi yapım tersaneleri bulunuyor. Ancona’ya direkt Türkiye’den uçuş bulunmamaktadır. Biz Münih aktarmalı olarak ulaştık. Ancona önemli ve büyük bir liman olmakla beraber, sessiz sakin ve huzur dolu bir yer, 2-3 saatte yürüye yürüye bitirdik. Roma dönemi kalıntıları hala duruyor.


Romanesk mimari tarzının yanı sıra gotik yapılar dikkat çekmektedir. San Ciriaco Katedrali, Ancona şehrinin en ünlü yerlerinden biri ve görülmesi gereken en önemli yapısı. Şehrin tepesinde bulunan bu katedral tarihi ve manzarasıyla sizi büyüleyecektir. Buradan hem manzaranın, hem şehrin tarihi dokusunun tadını çıkarabilirsiniz. Katedralin yanında dokunulmamış Roma dönemi kalıntıları var.


Ancona, Monumento ai Caduti gibi popüler turistik yerleriyle tanınıyor.


Denizin önünde yükselen bu yapı hatıra fotoğrafı çekilmek için güzel bir nokta.


Manzarası muhteşem, deniz ayaklarınızın altında...


Ancona'dan sadece 1 saatlik bir mesafede yer alan San Marino, bir dağın tepesine kurulmuş kale ve dağın eteklerinde yerleşmiş insanların oluşturduğu küçük bir şehir devlet. San Marino veya resmi adıyla San Marino Cumhuriyeti Güney Avrupa'da İtalya Yarımadası içerisinde Apenin Dağları'nın küçük bir tepesinde bulunan bir ülke. Hiçbir denize kıyısı olmayan ülke, Avrupa'nın beş mikrodevletinden biri.

San Marino’ya doğrudan ulaşabileceğiniz bir havaalanı yok, tren istasyonu da... Sadece karayoluyla ulaşılabiliyor. Biz San Marino’ya Ancona’dan gittik. Yemyeşil bir doğanın içinden geçip döne kıvrıla Titano Dağına çıkarken bir süre sonra uzaktan San Marino’nun üç kulesini görünce, insan sanki bugünden sıyrılıp Ortaçağa geçiyormuş gibi hissediyor. Titano Dağının zirvesinde, şehrin siluetine de damgasını vuran üç kule yer almakta; Guaita, Cesta ve Montale kuleleri. Şehrin önemli yerleri arasında bu üç kule, Palazzo Pubblico ve San Marino Bazilikası bulunmaktadır. San Marino şehri, zikzak patikalarla tepeye doğru çıkan yollardan oluşuyor. Yollar sonunda kulelere varılıyor.

Şehre girip yukarıya doğru ilerlediğinizde sizi öncelikle San Marino Bazilikası karşılıyor.

Turistlerin az ziyaret ettiği bir yer olduğu için daha sakin bir alan ve tamamen ortaçağ havasını taşıyan binalarla çevrili taş yollardan geçiliyor. Vaktiniz olursa bir yürüyüş yapın.


Şimdi San Marino'nun en önemli alanına Piazza della Liberta'ya geliyoruz. Burada Özgürlük Heykeli, Palazzo Pubblico ve Palazzo del Governo olarak bilinen, belediye olarak da görev yapan hükumet binası bulunmaktadır. Burası 16. yüzyıla ait bir sarayın yerine yapılan ve  1894 yılında tamamlanan bir bina; binanın açılışında Carducci, ‘sonsuz özgürlüklerimiz için’  diye başlayan bir konuşma yapmış. Bu, kuruluşundan beri  adeta San Marino’yu özetleyen bir parola. Binanın önünde de Galetti tarafından yapılan Özgürlük Heykeli bulunmakta.


Şehrin en önemli meydanına Piazza della Liberta (Özgürlük Meydanı) adını veren bu minik devletin gerçekten  bize anlatacağı uzun bir hikayesi var ama kısacası San Marino, şiddetten kaçan insanların özgür yaşamak için kurdukları bir yurt olmuş; özgür yaşamak için neredeyse ilk kuruluşundan beri demokrasinin esas alındığı  bir sistem benimsenmiş.


Şimdilerde belediye binası olarak kullanılan Palazzo del Popolo.


Conero Doğal Parkı benzersiz bir ekolojik ortam sunmaktadır. Ancona'nın Adriyatik kıyılarındaki ormanla kaplı bu milli park, denizin ve yeşilin muhteşem birleşimini gözler önüne seriyor. Parkın içinde yer alan birçok yürüyüş parkurunda kendinizi yeşilliklerin içinde kaybolmuş bulabilirsiniz. Daha sonra kıyıya vuran dalga seslerini takip ettiğinizde tertemiz bir deniz ve muhteşem bir doğa manzarası eşliğinde kendinizi Adriyatik kıyılarında buluveriyorsunuz. Sahil boyunca birçok koy yer almakta ve bunların bazıları mavi bayraklı plajlara sahip.




Milli park içinde yer alan Lago Grande gölünde farklı türlerde canlılar yaşıyor.




Güzel anılar biriktirdiğimiz seyahatimizin ardından farklı coğrafyalarda bambaşka kültürlerin üzerinde güneş batarken evimize dönüyoruz. Ancona, özellikle yaz tatilleri için tercih edilebilecek sessiz ve sakin bir Akdeniz şehri olarak hafızalarımızda yer ediyor. Kısa süreli bir gezi olduğu için kafe ve restoranlar hakkında bilgi edinemedik. Magnet dışında bir şey almadık. Bu sefer iş için geldiğimizden gönlümüzden geçen her yeri gezemedik. Hiç kimse sadece San Marino’yu görmeye oralara gitmez ama Kuzeydoğu İtalya gezinizin bir gününü San Marino’ya ve bir gününü de Ancona'ya ayırmanız yeterli olacaktır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder