18 Mayıs 2023

Eskinin İhyası, Yeninin İnşası: 50 İlimizdeki Müzeler


İlk kez gittiğiniz bir şehirde ne yaparsınız?

Konaklayacağınız yeri ayarladınız, dinlendiniz, doğal güzelliklerin keyfini çıkardınız, belki alışveriş bile yaptınız. Peki şehrin kimliği olan müzeleri gezdiniz mi? Müzeler, unutulmayacak olanları geleceğe taşır!

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Anadolu topraklarında olup bitenler sizin de dikkatinizi çekmiyor mu? Sizden çok önce yaşanan hayatları, şahidi olamadığınız medeniyetleri anlamak ve hissetmek, geçmişte yolculuğa çıkmak için mutlaka uğramanız gereken yer müzeler. Çünkü bir şehrin kültürünü tanımanın en güzel ve en keyifli yollarından biri müze ziyaretlerinden geçiyor. Türkiye'nin dört bir yanındaki birbirinden güzel müzeleri seyahat rotanıza ekleyerek siz de kültürel bir tatilin keyfini çıkarabilirsiniz.

Sezai Karakoç Diriliş Muştusu kitabında, "Hayvanat bahçesindeki aslandan, ormanlardaki aslan hakkında ne derece fikir edinilebilirse, müzelerden de eski uygarlıklar hakkında o kadar fikir edinilebilir." der. Bu fikri de göz önünde bulundurarak bizce "Müzeler, sadece bir şeyleri görmekle kalmayıp soru sorduğunuz yerler olmalıdır" diyen yazar çok haklı. Sadece gezip görerek eski uygarlıkları anlayamayız, sorgulayarak araştırarak okuyarak daha iyi öğrenebiliriz. Böylece müze gezmek gözlem yeteneklerimizi ve hayal gücümüzü genişleterek zihnimizde yeni ve anlamlı bağlantılar kurmamızı sağlar.

2 Mayıs 2023

Kars'ın Anı Defteri: Ani Harabeleri

Bazı şehirler vardır, el değmemiş tabiatı ile kartpostal gibi serilir önümüze. Kars, bu şehirlerden biri. Ormanları, dağları, yaylaları ve canlı çeşitliliği ile seyrine doyamayacağınız bir tablo gibidir Kars. Baharda erimeye başlayan karlar altında yemyeşil bir doğa gülümser, yazın yaylalarda esen serin rüzgarına binbir çiçeğin kokusu karışır. Kars, her mevsim başka bir güzelliği ile görünür konuklarına.

Kars'ta gezilecek yerler listesinin ilk sırasında Ani yer alıyor. Ani, Kars’ın en büyük tarihi zenginliği ve hangi mevsimde gelirse gelsin herkesin yoğun ilgi gösterdiği turistik yerlerin başında geliyor. Yaşı bilinmeyen görkemli bir şehre, Kars'a 42 km uzaklıktaki Ani’ye gitmek üzere yola çıkıyoruz. Kars'tan sınıra doğru yol aldığımızda Ani'ye ulaşıyoruz.

Daha önce kış mevsimindeki halini Doğu Ekspresi Yolunda Kültürel Miras: Sivas, Erzincan, Erzurum, Kars, Ardahan yazımızda anlatmıştık. Kışı bu denli güzel olan Kars’ın baharı kim bilir nasıldır, diye soruyorsanız; Ani’yi baharda yemyeşil bitki örtüsünün içinde rengarenk çiçeklerle çevrili olduğu zamanda görmenin, baharda tertemiz havasını ciğerlerinize çekmenin ayrı bir keyif olduğunu söylemek isteriz. O yüzden Ani Harabelerini yemyeşil Kars doğasının içinde göstermek istedik size...