21 Haziran 2021

Velhasıl Bursa Sudan İbarettir: Gölyazı, Suuçtu, Tirilye, Mudanya


Nasıl ki, Osmanlı’yı, Cumhuriyet dönemini anlatan tarihçilerin Bursa’ya değinmeden, bu kentten söz etmeden geçmeleri olanaklı değilse, Türk yazarlarının birçoğu da bir biçimde Bursa’yı anlatmıştır. Biz de yola çıkmadan evvel Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Beş Şehir yapıtındaki Bursa’da Zaman başlıklı bölümü okumuştuk. Üslubuna her daim hayran bırakan yazar bu ruhaniyetli şehri uzun uzadıya anlattıktan sonra Evliya Çelebi’nin Bursa’yı tanımlayışına da değinir, onun şu meşhur cümlesini hatırlatır: “Velhasıl Bursa sudan ibarettir.” Biz de suyun kelamını işitme ümidi ve heyecanıyla bekliyorduk Bursa gezisini. İnsan ne kadar isterse istesin, niyetini aldıktan sonrası nasip... Hafta sonu düştük yola...

Doğa adına aradığınız hemen her şeyi bulabileceğiniz bir şehir olan Bursa'da bu rota, aynı günde tatlı sudan tuzlu suya geçişin bir hikâyesidir. Günün ilk ışıklarıyla erkenden başlıyor yolculuğumuz. Bursa’nın batısında kalan ilçelerin tarihi ve doğal güzelliklerini kapsayan bu turda, güne Gölyazı’da başlıyoruz.

19 Haziran 2021

Gönül Dağı: Sivrihisar

Ankara'dan Bursa tarafına doğru her gidişimizde Sivrihisar gökyüzüne doğru yükselen sivri kayalıklarıyla dikkatimizi çekiyordu. Bu sefer o sivri kayalıkların eteğindeki ilçede mola verip gezmeye karar verdik. İlçe merkezi, Ankara, Eskişehir ve İzmir karayollarının kesişme noktası üzerinde; Ankara'ya 120 km. Eskişehir'e 90 km. uzaklıkta. Turizmde marka kent olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Sivrihisar, Eskişehir'in en büyük ilçesi, 1926'dan önce ise Ankara'nın ilçesiymiş.

Çal Dağı’nın uzantısı olan volkanik bir kaya kütlesinin eteğindeki Sivrihisar'a ismini bu kayalıklar vermiş. Nasreddin Hoca, Yunus Emre, Aziz Mahmut Hüdai, Hızır Bey gibi çok önemli Türk büyüklerinin bu ilçeden çıktığı söyleniyor. Şimdilerde ise Gönül Dağı isimli diziye ev sahipliği yapıyor.

Ömrünü tükettiği uzun yollardan molasını verdiği duraklara kadar bizim insanımızın hikayesini yansıtan Gönül Dağı...