29 Ekim 2018

Biraz Doğa, Biraz Huzur: Nallıhan, Taraklı, Göynük, Mudurnu ve Bolu'nun Gölleri

Yol çağırdı önce, sonra yeşil ve sonra mavi… Uzun zamandır konuştuğumuz ama bir türlü gitmenin kısmet olmadığı bu seyahatte, Ankara’nın batısından Bolu'ya doğru tadı damağımızda kalan bir gezi gerçekleştirdik. Bolu'nun tarih kokan ilçelerini, mis gibi göllerini görmek istedik. Rengarenk yollar boyunca ilerledik; yeşil, kırmızı, kahverengi, altın sarısı yaprakları, ağaçları seyretmeye doyamadık.

Rotamızı belirlemiştik; önce Ankara'nın en batıdaki ilçesi ve İpek Yolunun şehirlerinden olan Nallıhan ve çevresini gezecek, sonra Sakarya'nın sakin ilçesi Taraklı'ya gidecek, oradan Bolu'nun çok güzel korunmuş sakin ilçeleri Göynük ve Mudurnu'ya geçecektik. Göynük'ün hemen yakınındaki Çubuk ve Sünnet Gölünü de görecek, Abant Gölü ve Yedigöller üzerinden turumuzu tamamlayacaktık.

Doğal bir zemine kurulu Bolu, Türkiye’deki en güzel şehirlerden biri. Yeşilin kucakladığı Bolu Marmara üzerinden İstanbul’a açılan bir kavşak üzerinde olmasına rağmen doğallığını bu denli koruyabilmiş bir şehir. Gerek birbiriyle güzellik alanında yarışan gölleri olsun, gerekse tabiat parkı ve ormanlarıyla olsun Bolu bozulmamış en doğal yerlerin başında geliyor. Kış turizmine de ev sahipliği yapan Bolu, İstanbul ve Ankara’ya yaklaşık 2 saat uzaklıkta, ulaşımı oldukça kolay bir yerde. Bolu kış turizmi ve doğal ortamıyla olduğu kadar kendine has Mudurnu, Göynük ve Seben kaya evleriyle de güzel bir şehir...

Yeşilin ve sarının her tonunu bulacağınız Yedigöller, tertemiz havayı içinize çekeceğiniz Abant, geleneksel Türk evlerini görebileceğiniz Göynük ve kaya evlerinin bulunduğu Seben ile Bolu insanın gerçekten içini açan güzellikte bir ilimiz. Suları dillere destan olan Bolu, muhteşem göllerinin yanı sıra kaplıcaları ile de meşhur. Fotoğraf tutkunuysanız binbir farklı kare ile karşılaşabilirsiniz. Bu kadar gezdikten sonra haliyle acıkacaksınız. Şanslısınız, çünkü Bolulular mutfakları ile gurur duyan bir halk. Orman kebabı, Mengen pilavı, etli mantı, fındık şekeri, höşmerim, odun ateşinde pişmiş hamur ve yeri geldikçe bahsedeceğimiz yemekleri ile ziyadesiyle karnınız doyacak.

1 Ekim 2018

Ankara'nın Turistik Yüzü: Beypazarı

Hafta sonunda Ankara’ya yakın bir yere gitmeye karar vermiştik. Evden biraz uzaklaşıp Ankara'nın hiç görmediğimiz ilçelerindeki güzellikleri görelim istedik. İpek Yolu üzerinde bir kavşak olan Beypazarı'nda karar kıldık. Beypazarı tüm gününüzü dolu dolu geçirebileceğiniz harika bir gezi rotası. Geleneksel kent dokusu, tarihi Osmanlı evleri ve kültürel renkleriyle örnek bir yerleşim olan Beypazarı, ziyaretçilerini tarihte sıra dışı bir yolculuğa çağırıyor.