6 Mart 2023

Depremden Geriye Kalan: Tarihi Değerlerimiz

Türkiye'yi sarsan 2 büyük deprem! Sadece Türkiye'nin 11 ilini değil, yaşattığı acıyla tüm dünyayı sarsan 6 Şubat 2023 depremi… Sadece depremi yaşayanların değil, tüm Türkiye'nin tek yürek olup aynı hüznü paylaştığı gün. Bunları yazmak çok acı olsa da ‘acı' şu an hepimizin yaşadığı bir duygu. Tüm dünyaya canı, yaşamı ve bir olmayı acı bir şekilde hatırlatan bu depremin etkilerini nasıl anlatsak eksik kalır.

11 şehrimizi etkileyen iki büyük deprem ve peşinden gelen artçı sarsıntılar, ülkece kayıplar ve üzüntülerle dolu bir Şubat ayı geçirmemize neden oldu. Yaşam alanları kadar, tarihi ve kültürel alanlar da bu depremlerden etkilendi. Depremden etkilenen birçok şehir artık varla yok arasında...

Yeni bilgiler ışığında hazırladığımız bu yazıda Kahramanmaraş depreminden etkilenen tarihi değerlerimizi de anmak ve son durumlarına göz atmak istedik. Güzel şehirlerimizi ve tarihi değerlerimizi yitirdik belki ama yeniden inşa etmememiz için hiçbir sebep yok. Kaybettiğimiz sevdiklerimizin anısına yeniden kuracağımız bu şehirlerde eskisi gibi birbirinden güzel hatıralar biriktireceğimiz günlerin olmasını diliyoruz. İnanıyoruz ki çok yaralı olsak da, yaralarımız çok kanasa da saracağız. 6 Şubat 2023'ü hiç unutmayacak ve yara izlerimizi de hep ruhumuzda taşıyacağız.

Depremin verdiği hasar umutsuz görünse de, 81 ilin dayanışma içinde gerekli her alana yardım eli uzatması yaralarımızı sarıp umutların tekrardan yeşermesine yol açıyor. Yüzyılın belki de en büyük depremini yaşayan tüm şehirlerimize seferber olarak hem şehir merkezi hem de tarihi bölgelerde alınan yaralara merhem olmaya çalışıyoruz. Devletimiz deprem sonrası yaraları sararken biz de onlarla birlikte elimizden ne gelirse yapmaya devam ediyor olacağız. Kadim bir ülkenin evlatları olarak bu güzel şehirleri yeniden eski yapısına kavuşturmamız imkansız değil. Şimdi gelin, turistik ve tarihi önemi olan yerlerin son durumlarını birlikte inceleyelim.