15 Mayıs 2022

Güneş Doğudan Doğar: Malatya, Elazığ, Bingöl, Muş, Bitlis, Van, Ağrı, Iğdır

Güneş doğudan doğar, kar doğuya yağar, gizemler hep doğudadır. Açık açık konuşalım, sosyal medya bizleri bu kadar sosyalleştirmeden önce doğu denilince akla hep ücra köşeler gelirdi. Bir yerlerde okusak da birileri ballandırarak anlatsa da seyahat listesinin ilk sıralarına doğunun yad illerini koymaya çekinirdik. Bunda terörün etkisi de var tabi ki... Sonra bir gün Doğu Ekspresi'yle Kars'a gitmenin ve giderken de vagonlarında deli gibi eğlenmenin unutulmayan anılarıyla doldu Instagram. Neşeli, maceracı ve kalabalık öğrenci gruplarını keşifçi gezginler izledi bizim gibi...

Doğu Ekspresi gibi bir de o kadar meşhur olmayan Van Gölü Ekspresi var. Adından Van'a gidiyor gibi algılansa da yolculuk Bitlis'in Tatvan ilçesinde son buluyor. Van'a gidip bir kahvaltı yapayım, gezeyim, keşfedeyim derseniz kara yoluyla ya da feribotla yola devam etmeniz gerekiyor. Ankara Garı'ndan başlayan yolculuğun rotasındaki iller sırasıyla Kayseri - Sivas - Malatya - Elazığ ve Tatvan (Bitlis). Ama tren ortalama 10 dakika molalarla toplamda 60 durakta duruyor ve tıpkı filmlerdeki küçük kasabalar gibi tenha garlarda kapılarını açıp kapatıyor. Toplamda 1245 kilometrelik bir rota olan bu seyahat 25 saatten fazla sürüyor.

Ne zamandır bizim gözümüz de doğudaydı ama biz arabayla gitmeyi tercih ettik. Ankara-Tatvan arası 1110 kilometre ve arabayla 13 saatten fazla sürüyor. Tatvan'dan sonrasını da hesaba katınca bu yolu tek seferde almamız yorucu olacağı için her zaman yaptığımız gibi yol güzergahımız üzerindeki illeri geze geze gitmeye karar verdik.

Van Gölü Ekspresi güzergahında yapacağınız yolculuğu bir bozkır belgeseli gibi düşünebilirsiniz. Yani amaç bir yere varmak değil, bir doğa ekranının karşısında anın tadını çıkarmak. Doğu turunun aynı zamanda bir kültürel miras yolculuğu olduğunu düşünerek, gezdiğimiz yapıları da paylaştık. Tüm görülmesi gereken önemli yapıları tek tek anlattık. Bu rotamızda yaklaşık 3500 km'lik bir yol yapmış olduğumuzu ve son zamlar yüzünden yaklaşık 4000 TL'lik yakıt harcaması yaptığımızı en baştan söyleyelim.

Doğu'nun o yemyeşil ovalarının ve heybetli dağlarının manzarası her yönüyle farklı bir deneyim ve en heyecan verici manzaraların Elazığ'ı bitirip Tatvan'a yol alırken başladığını söyleyebiliriz. İlham veren ve sonsuzluk gibi görünen yemyeşil bozkırlara bakarken sanki bir yerlerden dörtnala koşan atlar görecekmiş gibi hissedebiliyorsunuz mesela. Koşan atlar görmesek de otlayan atlar, inekler ve koyunlar çok gördük.

Yemyeşil yol manzaraları görmek ve her durağın görsel hikayesine karışmak için bu rotanın en keyifli zamanı Mayıs ve Haziran ayları. Baharın renklerinin en taze olduğu bu dönemlerde Muş Ovası'nın gelin kız hallerini çok seveceksiniz.

O zaman, yolumuz açık, dağlarımız karlı, ovalarımız yemyeşil olsun!